Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković odgovorio je ministrici obrazovanja i nauke u ostavci Zinete Bogunić da se "uvjerio u vašu stručnost, ali ne i u vaš karakter".

Odbacio je optužbe Bogunić da je vršio pritisak na nju za kupovinu IT platforme Osnovna.ba za pola miliona KM bez javnog poziva jer je takvo nešto nemoguće po zakonu.

Konaković je poručio ministrici u ostavci da ona nije pisala govor koji je pročitala i da je to obični pamflet. Potvrdio je da je tačno što je rekla da "ili neka spusti zakon ili neka leti".

Pojasnio je kako se čekalo četiri i po mjeseca, te da je bilo vrijeme da se "ispravi monstruozan način pritisaka u zdravstvu".

Konaković je optužio Bogunić da je u slučaju Zakona o visokom obrazovanju KS stala na stranu direktorice KCUS-a prof. dr. Sebije Izetbegović, da slučajno ne bi bio zaustavljen proces imenovanja dekanese Medicinskog fakulteta UNSA po njenoj želji.

-Jesam vršio pritisak i na svakog ću narednog vršiti pritisak jer se mora izmijeniti dio Zakona o visokom obrazovanju za koji se suosjećam krivim. Insinuacije su da neko nije želio uvrstiti vašu ostavku na dnevni red jer ste je podnijeli 19. jula, a sjednica Vlade je zakazana za 24. juli. Nije bilo moguće je uvrstiti jer je morao zasjedati i Kolegij - naveo je Konaković.

Kazao je i da mu je "ministrica zadala najniži udarac, da je njen današnji performans najniži oblik ljudskosti, iako joj je on vjerovao s obzirom na to da su mu neki ljudi rekli da je karakterna i poštena osoba".

-To što pričate o savjetniku, nije novopazarski dekan, već je bio pomoćnik u Vladi Zorana Đinđića. Sa Refikom Šećibovićem sam se jednom vidio u životu, popio kafu - rekao je Konaković.

Očekivano od njega, Konaković je opet prijetio porukama u mobitelu, koje je rekao da će pokazati.  

-Stručne pridike možete mi držati, ali moralne ne možete. Dok sam živ, uplitat ću se u sve. Znam ko vam piše ove pamflete, ali sretat ćete me još u ovome gradu. Ovo što je vas navela (Sebija Izetbegović), je laž i netačno je. Pljunuli ste svima nama u lice svojim lažima, a razloge ćemo naknadno otkriti. Fasciniran sam Sebijom Izetbegović kako vas sve navodi da radite kako ona hoće - kazao je Konaković.

Za vrijeme Konakovićevog govora ministrica Bogunić je sve vrijeme govorila: "Nije tačno, nije tačno!"

Nakon što je Konaković rekao kako ima poruke koje je razmjenjivao sa ministricom Bogunić, ona je poluglasno govorila: "Imam i ja".