open-navfaktor-logo
search
Čemu pravdanje
Konaković pokušao ubijediti ljude kako je MUP ZDK "kriv" za Aganovića, opet se sjetio Kristine Ljevak
Konaković je rekao da se politika u kantonalnoj policiji ne pita i javnost mu valjda vjeruje. Čemu onda pravdanje?
10.09.2019. u 19:34
get url
text

Prošlo je najmanje 20 sati otkako su se pojavile prve informacije da je Mujo Aganović, predsjednik Saveza paraplegičara RVI Federacije BiH, saslušan u policiji u vezi sa svojim govorom u subotu u Sarajevu na javnom okpupljanju pod nazivom "Dan tradicionalne porodice". U ponedjeljak navečer veliki broj medija objavio je informaciju da je Aganović pozvan na razgovor u policiju nakon povratka iz Sarajeva u Zenicu, gdje je nastanjen.

Mediji koji su se bavili ovom temom, vrlo jasno, u svojim tekstovima su naveli kako je Aganovića saslušala policija u Zenici, a na zahtjev koji je stigao iz MUP-a Kantona Sarajevo. Ako pretpostavimo da Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i predsjednik stranke Narod i pravda, nije znao za saslušanje Aganovića ( a i zašto bi?) prije nego je ta informacija dospjela u medije, nejasno je odakle mu ideja da i nakon svih objavljenih tekstova, a najmanje jedan od njih je i sam pročitao, može ubjeđivati ljude da MUP Kantona Sarajevo nije "krivac" za ovaj slučaj?!

Pitanje je i zašto ima potrebu da ubjeđuje svoje sagovornike na društvenim mrežama da je "krivac" MUP ZDK, a ne KS, jer opće je poznato da Uprava policije KS na čelu sa komesarom Nusretom Selimovićem samo radi svoj posao i da politika u to nema baš nikakav upliv. Iako je cijela država preko medija saznala najmanje mjesec prije Selimovićevog imenovanja da Konaković priželjkuje upravo njega za prvog kantonalnog policajca, to ne znači da Selimović radi po uputama predsjednika NiP-a. Konaković je rekao da se politika ne pita i javnost mu valjda vjeruje. Čemu onda pravdanje? Naročito čemu pravdanje i "podmetanje" MUP-u ZDK u konkretnom slučaju?! 

Ili čemu ubjeđivanje da MUP KS nema ništa sa ovim slučajem ako već cijela javnost zna da je policijski komesar KS formirao Operativni štab za provođenje policijsko-sigurnosnih aktivnosti vezanih za tri protesta prošlog vikenda? Valjda je logično, i iz MUP-a KS saopćeno, da su ostale policijske agencije bile samo ispomoć sarajevskoj, pa i u ovom konkretnom slučaju?!

Uprkos tome što je kompletnoj javnosti najmanje 20 sati bilo jasno ko je tražio, a ko ispitivao Aganovića (i to vrlo uljudno i profesionalno kako je i sam govorio u izjavama za medije), "portparol sarajevske vlade" kako su ga odmilja prozvali, izgubio je svaki argument za svoje tvrdnje, a nakon što je MUP KS konačno saopćio da su oni tražili Aganovićevo ispitivanje u vezi s izjavom "Nemate na to pravo i to vam nećemo dozvoliti". MUP KS je obrazložio po kojem zakonskom osnovu su tražili saslušanje i tu je stvar jasna. Da li je zaista bilo potrebe za tim, to je neka druga priča. A za priču predsjednik NiP-a ima vremena na pretek, što pokazuje svakodnevnim detaljnim pregledavanjem i reagiranjem na spominjanje njegovog imena na društvenim mrežama. 

Međutim, nakon LGBTIQ protesta, "Dana tradicionalne porodice" i skupa na Ciglanama, zbog čega je dobijao udarce i "desnicom" i "ljevicom", Konaković se pokušava pribrati, a za sada je bar svjestan na kojoj su mu strani glasači. Pitanje je samo da li su glasači još na njegovoj strani. 

Ali zato se uvijek može pokušati izvući "as iz rukava" - Kristina Ljevak i TVSA. Upravo to je tema "svježe" poslanog saopćenja iz Naroda i pravde. Opet traže njenu smjenu. Pitanje je samo zašto je onda i ne smijene?

Da ipak ponudimo odgovor na sva prethodno navedena pitanja - populizam i demagogija?

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.