open-navfaktor-logo
search
Izbor gradonačelnika
Konaković: Podnio sam krivične prijave protiv Skake i Hadžibajrića
Podnio sam krivične prijave Tužilaštvu Kantona Sarajevo protiv Ibrahima Hadžibajrića i Abdulaha Skake, kazao je danas Elmedin Konaković predsjednik stranke Narod i pravda i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo a nakon sjednice Gradskog vijeća na kojem se trebalo izabrati novo rukovodstvo Grada Sarajeva.
24.03.2021. u 18:41
get url
text

Konaković je kazao kako se unatoč koroni ne može skrenuti pažnja sa političkih, važnih tema, a osvrnuo se na pokušaj izbora novog rukovodstva Gradskog vijeća i novog gradonačelnika Sarajeva.

- U popodnevnim satima u ime cijele koalicije, svih gradskih vijećnika i koalicionih partnera lično sam podnio krivičnu prijavu protiv aktuelnog gradonačelnika Abdulaha Skake i aktuelnog gradonačelnika Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića. Naime, u proteklih nekoliko sedmica, nezapamćen ili nezabilježen je pritisak na gradske vijećnike koji su danas glasali o rukovodstvu i koji bi trebali glasati za gradonačelnika. I zaista još jednom autentičan, potpuno identičan scenarij Asim koji smo gledali i slušali, ovog puta na čelu ovog procesa bili su drugi akteri, Abdulah Skaka uobičajeno, a Ibrahim Hadćibajrić iznenađujuće. Ovog puta to neće biti isto, zato što su ovog puta potcijenili gradske vijećnike koji imaju integritet, karakter i hrabrost da progovore o pritiscima i ponudama koje su imali. U ovoj krivičnoj prijavi naveo sam niz dokaza i niz svjedoka koji će pred Tužilaštvom govoriti o direktnim kontaktima sa Skakom i Hadžibajrićem i njihovim posrednicima i o onome što su imali na stolu kao ponudu da se podrži danas kandidat Srđan Srdić - kazao je Konaković.

Istakao je da osim što će svjedoci govoriti pred Tužilaštvom, očekuje da će se obratiti i javnosti kada budu u prilici.

- Ovog puta nećemo gledati isti epilog da je neko kao u "Kumu" zavrnuo ruku i izabrao Skaku za gradonačelnika, to vam odgovorno tvrdim. Izbor Bogića Bogićevića neće samo biti dobitak u smislu njegovog imena i čovjeka koji na čelu grada predstavlja jednu novu vrijednost Sarajeva. Njegova pojava će nam pomoći da se i neke druge teme potpuno ogole i dovedu do kraja. Veliki je paradoks da je ova velika većina upravo za predsjedavajućeg predložila Srđana Srdića kojeg je Narod i pravda isključila zbog sumnje u kupovinu glasova, to su zadokumentovali naši posmatrači - kazao je Konaković za kojeg je kazao da je njegova lična greška bila to što se Srdić našao na listi.

Kazao je kako mu je Srdić kazao kako ima obavezu prema Skaki u ovom mandatu.

- I takav čovjek koji mi je lično priznao da ima obavezu prema Skaki u ovom mandatu jer je zaposlen u u Javnom preduzeću Sarajevo je danas predložen za predsjedavajućeg Gradskog vijeća od strane ove koalicije, imao je 10 ili 12 glasova. Sa druge strane problematizira se prijedlog Jasmina Ademovića kao predsjedavajućeg on je jedan od tri Bošnjaka koje Narod i pravda ima u Gradskom vijeću a na čelu treba da bude Bošnjak, druga dva su Almedin Miladin i Alem Logo. Ademović je magistar, ima master na prestižnom fakultetu, bio je reprezentativac i sin dobitnika najvećih ratnih priznanja - kazao je između ostalog Konaković. 

Naveo je kako se Kemal Ademović povukao sa svih pozicija kada je njegov sin predložen i kako mu se ne bi imalo šta prigovarati.

- Spinovanja kako mi radimo nešto loše a oni delegiraju Srđana Srdića a sve to kako bi spriječili izbor Bogića Bogičevića, zapravo su pravo ogledalo stvari i pokazuju i jednu i drugu stranu - kazao je Konaković. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.