open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Konaković počeo prepisivati inicijative od Zahiragića, evo i dokaza
Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i Pravda i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, pokrenuo je inicijativu za osnivanje Instituta za bosanski jezik u okviru postojućeg sistema ili formiranje novog pravnog subjekta.
03.03.2021. u 19:48
get url
text
get url
text

Kako navodi zastupnik Haris Zahiragić, to je uslijedilo neposredno nakon što Konaković, ni niko iz NiP-a, nije glasao za njegovu inicijativu da se Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu preimenuje u Institut za bosanski jezik Univerziteta u Sarajevu.

VEZANI TEKST - Zahiragić podnio inicijativu da se preimenuje Institut za jezik UNSA, kolege ga napale

- Nakon što je vidio negativne reakcije javnosti, a neposredno nakon što ni on, ni niko iz NIP-a, nije glasao za moju inicijativu za Institut za bosanski jezik, podnio je sličnu inicijativu. Nažalost ne istu, ali jeste sličnu, puno nejasniju, a koja kao takva otvara razne mogućnosti da se prvobitna svrha moje inicijative poništi. Iako nije glasao, drago mi je što je nakon tri mandata zastupnika i mandata Premijera podnio barem ovakvu inicijativu koja je na neki način i iznuđena - istakao je Zahiragić u objavi na svom Facebook profilu.

Međutim, dodao je, neće ona "oprati diskusije koje nisu bile dovoljno jasne kada se raspravljalo o mojoj inicijativi, kao ni to što je mirno slušao svoje kolege iz skupštinske većine dok su iznosili veoma ružne optužbe prema meni i mojoj inicijativi".

- Bez obzira na sve, znam da Konaković jeste za ovaj Institut i za bosanski jezik, ali očekujem da će ubuduće biti hrabriji kada su ove teme u pitanju. Iako je bila dobra šansa da već sutra imamo Institut za bosanski jezik na Univerzitetu u Sarajevu, nadam se da ćemo ipak uspjeti u toj misiji, uprkos veoma ozbiljnim opstrukcijama. Sve manje mislim da su slučajne, što je tek opasno. Za razliku od kolege Konakovića koji nije podržao pravu inicijativu, ja hoću ovu njegovu, falsifikovanu i revidiranu, te na taj način pokazati da mi je bosanski jezik i interes našeg naroda ispred sujete, ega, mišljenja koalicionih partnera - dodao je.

Zahiragić je napisao i kako se nada da će ubuduće i on tako postupati kada su ove teme u pitanju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.