open-navfaktor-logo
search
Završeni razgovori
Konaković: Po nekom političkom bontonu Narodu i pravdi pripada...
Ono što je bitno, dogovorili smo da neće biti proširenja broja ministarstava, a da se neka možda preformatiraju, rekao je Konaković
23.11.2018. u 12:00
get url
text

Elmedin Konaković, šef Naroda i pravde, nakon sastanka predstavnika pregovaračkih timova šest stranaka o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo rekao je da danas nije bilo dogovora o raspodjeli resora, ali da od danas upravo počinju zvanični pregovori o tome.

-U međuvremenu imamo jedan novi prioritet, a to je zakazivanje i održavanje nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine Kantona Sarajevo, koja će, kako smo se danas dogovorili, biti nastavljena sljedeće sedmice s ciljem formiranja rukovodstva Skupštine i izbora predstavnika klubova naroda i kolegija kako bismo zaista budžet mogli pratiti u predviđenim rokovima, iako već sada imamo određena kašnjenja. To su prvi zaključci i od danas intenziviramo pregovore o rukovodstvu. Danas smo govorili o principima, a o imenima za ministarske i premijersku poziciju danas nismo govorili. O tome ćemo idućih dana. Sastajat ćemo se gotovo svaki dan, bit će dinamičniji pregovori - rekao je Konaković.

Prema njegovim riječima, dokument će biti potpisan kada se postigne dogovor o resorima.

- Naredne sedmice ćemo vjerovatno imati kadrovska rješenja i onda biste mogli vrlo brzo vidjeti jednu funkcionalnu Skupštinu i Vladu - rekao je Konaković, koji je odgovorio i na pitanje novinara da li stranka Narod i pravda želi premijersku funkciju i da li želi veći broj ministarstava.

- Ono što je bitno, dogovorili smo da neće biti proširenja broja ministarstava, a da ćemo razgovarati o tome da se neka možda preformatiraju. I to je bila jedna od tema, a ja sam više puta  ponovio da po nekom političkom bontonu to pripada Narodu i pravdi, ali to nije naš uvjet za funkcionisanje ove naše priče. Naši uvjeti su bili zakoni i mjere o kojima smo govorili i time smo zadovoljni - rekao je Konaković.

Nije želio komentarisati jučerašnje optužbe premijera Adema Zolja, već je samo istaknuo da povlačenje Nacrta budžeta sa prošle sjednice još nije viđeno u politici.

- Oni se igraju sa nama - kratko je prokomentarisao Konaković.

Naglasio je da će nova vlada biti vjerovatno biti formirana do 10. decembra, kao i da su zadovoljni tokom pregovora.

Novinarima se obratio i Damir Mašić, koji je rekao da SDP nije zainteresovan za razgovore sa SDA o formiranju većine.

- Ovo su naši partneri, a ne SDA, o njima ne bih govorio. To što SDA želi to je nešto potpuno drugo, ovo je realnost. Naš prioritet je da ova Vlada bude stabilna, da osobe koja će voditi resore vode na osnovu preciznog programa i zato smo prvo htjeli to tek da definišemo, a tek nakon dva mjeseca otvaramo priču o kadrovima. Mi nemamo zakucane pozicije, nama je bitno da građani dobiju nešto novo, što će biti efikasnije i što će više štititi njihov interes - kazao je Mašić.

{$galerijaFotografija}

Na pitanje da li Naša stranka pretenduje na mjesto premijera Edin Forto je kazao:

- Od početka je proces počeo pregovorima stranaka, lijevo orijentisani građanski blok kako smo ga nazvali, i mi imamo svoje stavove za imenovanje premijera. Lijevi građanski blok također želi premijersku poziciju. Očekujemo da ćemo sredinom decembra imati sve resore.

Forto je također negirao da je u Našoj stranci došlo do trzavica, jer nemaju punu podršku za koaliranje sa strankama poput SBB-a i Naroda i pravde.

- To nije tačno, mi imamo mandat da u ovoj skupštinskoj većini djelujemo potpuno konstruktivno, naše članstvo je pozitivno reagovalo na ovaj čitav proces - rekao je Forto.


 

 
 

Pregovori 6 stranaka o formiranju vlasti u KS press 23.11.2018.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.