open-navfaktor-logo
search
Stigao odgovor
Konaković optužio svog programskog partnera Dodika da ga vara sa Izetbegovićem i Komšićem
Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, komentarisao je večeras navode predsjednika RS-a Milorada Dodika da su se on i Dragan Čović dogovorili u vezi s izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.
02.05.2023. u 21:55
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik: Konaković je s HDZ-om postigao dogovor o Izbornom zakonu i to je dobro, u Mostar nisam došao...

Konaković za N1 kaže da "Dodik usklađeno zvuči sa Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem". Podsjeća da Izborni zakon nije moguće usakladiti bez njih trojice.

- Oni moraju da kažu kakva se to hemija dešava između njih trojice. Možda Dodik vraća neke ustupke jer su vidim Komšić i Izetbegović sinhronizovano podržali njegove stavove oko OHR-a, vidim da su zajedno protiv Schmidta, protiv stranih sudija, da zajedno pričaju o miješanju sudija u pravosuđe u Bosni i Hercegovini, a onda on danas usklađuje svoj politički stav, ne znam iz kojeg razloga, sa onim što bjesumučno pokušava objasniti SDA i DF, a zapravo zamajavajući javnosti - rekao je Konaković. 

Izmjene Ustava i Izbornog zakona podrazumijevaju širi konsenzus oko kojeg se svi u Bosni i Hercegovini moraju dogovarati.

- Šta da smo se dogovorili, to je pitanje za njih sve koji pričaju gluposti u posljednjim danima. Šta da imamo dogovor, ko će to izglasati? Mislite da je Čović neinteligentan da mu ja mogu nešto isporučiti ili Niškić, uz poznavanje činjenica kako se mijenja Izborni zakon - kazao je Konaković.

Na kraju, Konaković je uputio poziv Dodiku da nastave sa pozitivnim procesima koji su pokrenuti.

- Pitanje Istočne interkonekcije ide na Vijeće ministara, to je naš stav već dobro poznat, a naravno po zakonu i Ustavu BiH. Struka će reći svoje mišljenje. Ne dozovljavamo da neko koči Južnu interkonekciju, koči zakone iz 14 prioriteta, da koči zakon o vanjskim poslovima. Zašto? Ako imamo dobru vjeru i dogovor oko općeg fukncionisanja, onda ne možemo birati teme koje nam sviđaju ili ne - istakao je Konaković.

VEZANI TEKST - Dobra atmosfera, a ni rakija nije loša: Evo gdje je dogovoreno formiranje vlasti na nivou BiH

Dodik se danas nije pojavio na Sajmu privrede u Mostaru, te je naknadno na Twitteru pojasnio da je razlog što je trebao sjediti za istim stolom sa Christianom Schmidtom. 

Dodik je napisao da "Mostarski sajam ima veliki značaj i uvijek sam cijenio trud, kao i lični integritet, koji u ovaj događaj godinama ulaže Dragan Čović".

- I to ništa nije sporno. Međutim, kada sam vidio da treba da sjedim za stolom s Christianom Schmidtom, onda nisam htio da kvarim idilu o kojoj Konaković govori i da remetim osjećaj uspjeha u formiranju Vlade Federacije, onako kako je formirana - napisao je Dodik, a na kraju podužeg tvita zaključio: 

- Ono što je danas moglo da se vidi, Konaković je s HDZ-om postigao dogovor o Izbornom zakonu i to je dobro. Nadam se da će taj dogovor biti održiv. Vidjet ćemo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.