open-navfaktor-logo
search
Politika i uhljebljavanje
Konaković: Od "neće više biti posla preko stranke" do "stranke biraju direktore"
Predsjednik Naroda i pravde gostujući u emisiji Polis na TVSA prije dva dana dao je zanimljive odgovore na pitanje o zapošljavanju u javnim preduzećima u KS, posebno ako se uzme u obzir da je ranije isticao da "neće biti posla preko stranke". 
21.02.2021. u 09:36
get url
text

Novinarka je tokom emisije postavila pitanje Konakoviću: "Iako ste rekli da (Ibrahim) Hadžibajrić više nema zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo, spekuliše se da će taj gubitak i gubitak ministarske pozicije nadoknaditi direktorskim pozicijama. Vi negirate da se dijele bilo kakve pozicije u toku vaših sastanaka ili pregovora, ali evo priča se da mu je pripao "Park" i već se spominje ime direkotra?".

- Ne negiram apsolutno. Stranke koje učestvuju u vlasti u KS imaju odgovornost za funkcionisanje vlasti. Nama je pripala obaveza i prilika da predložimo ministre u Vladi, njih sedam, i to su naši prijedlozi. Pripala nam je također obaveza i prilika da predložimo rješenja za direktorske pozicije u nekom određenom broju preduzeća i to će biti - kazao je Konaković.

Novinarka je potom pitala: "Zar se ne raspisuju konkursi u javnim preduzećima?".

- Raspisuju, naravno. Ali se, ipak, da to ne bude licemjerno ili lažno, i vi to dobro znate. Dakle, politike koje preuzmu odgovornost za funkcionisanje sistema, biraju ljude. Jer nama nije baš logično da neko ko nema isti politički habitus i ciljeve, bude samo zato što je njegova naobrazba na recimo nekom dobrom nivou, a ne slaže se sa principima NiP-a, da nema nepotizma da nema korupcije, da nema javnih nabavki preko štele, tako se ne biraju direktori. Biraju se tako što stranke podijele političku odgovornost i naravno u našem slučaju rade puno transparentnije nego što je slučaj bio prije - zaključio je Konaković i dodao:

"Kad ste mi postavili to provokativno pitanje, imam jedan superodgovor. Ogroman broj ljudi koje NiP delegira su nestranački ljudi, tako da imaju kompetencije i nema tog što ste kao tim podpitanjem meni postavili".

Tako je Konaković odgovorima u emisiji Polis došao u potpunu suprotnost s onim što je govorio u vezi sa reformom obrazovanja u KS, što su primijetili i komentarisali i korisnici društvenih mreža. A tada je govorio: "Jer je dosad bilo, premijeru upiši mi dijete u tu neku školu, on će na biro ili će babo naći posao preko stranke. Neće biti posla preko stranke, zato će djeca morati znati. Zato je ta reforma obrazovanja naša ključna reforma, cjelokupnog sistema".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.