open-navfaktor-logo
search
Glasanje u UN-u
Konaković nakon sastanka sa Dačićem: Čudi me burna reakcija predstavnika RS-a
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je danas u Beogradu kako ne smatra da je prekršio Ustav time što je dao instrukciju ambasadoru Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama Svenu Alkalaju o načinu glasanja u UN, iako za to nije bilo konsenzusa u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.
24.02.2023. u 19:49
get url
text
Elmedin Konaković

Naime, 22. februara iz MVP-a upućen je dopis Stalnoj misiji BiH pri UN-u u kojem se od predstavnika BiH pri UN-u zahtijeva da na 11. hitnom zasjedanju Generalne skupštine UN-a podrži Prijedlog rezolucije "Principi koji podržavaju sveobuhvatan pravedan i trajan mir u Ukrajini", te da, u ime BiH, prihvati status kosponzora predmetne rezolucije.

VEZANI TEKST - Dodik: MVPBiH nastavlja praksu Bisere Turković, to će samo dovesti do raspada ovog sistema vlasti

- Ja i kolege iz Predsjedništva Željko Komšić i Denis Bećirović gledamo na jedan način, a kolegica predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjednik RS-a Milorad Dodik na drugi način. I upravo je to test za nas. Ako ćemo se na tim stvarima ponovo konfrontirati i zaustaviti sve što je ljudima u BiH važno, nećemo se pomjerati naprijed. A ako shvatimo te razlike, mislim da ćemo se brzo pomjerati - rekao je Konaković, prenosi Srna.

Konaković je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem rekao da ga "čudi burna reakcija predstavnika Republike Srpske" i istakao da njegova instrukcija proizlazi iz poštovanja obaveza iz kandidatskog statusa BiH da prati vanjsku politiku EU-a.

- Između nekoliko propisa koji nas obavezuju da, s jedne strane potpuno pratimo vanjsku politiku na osnovu stavova Predsjedništva i drugih propisa, te obaveza zbog kandidatskog statusa, a o kom se Predsjedništvo izjašnjavalo, ne mislim da bi nam razlika trebala biti dramatičan problem - rekao je Konaković.

VEZANI TEKST - Problem među partnerima: Cvijanović nezadovoljna potezima Konakovića

Predsjednik RS-a jučer je komentarisao da "Ministarstvo vanjskih poslova BiH nastavlja staru unilateralnu praksu Bisere Turković, zaobilaženja nadležnih institucija", te da će to samo dovesti do raspada ovog sistema vlasti.

Nezadovoljstvo Konakovićevim potezima iskazala je i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović te je uputila zahtjev Ministarstvu vanjskih poslova BiH i resornom ministru Elmedinu Konakoviću u kojem se traži očitovanje MVP-a o upućenom dopisu Stalnoj misiji BiH pri Ujedinjenim nacijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.