open-navfaktor-logo
search
Facebook obraćanje
Konaković: Na ovakvim minusima ugasiti grijanje bilo bi u rangu zločina, prijatelji na raspolaganju
Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i Pravde, večeras se u svom obraćanju na Facebook dotakao krize sa grijanjem u Kantonu Sarajevo. On smatra da do crnog scenarija, isključenja centralnog grijanja, neće doći.
24.01.2022. u 21:28
get url
text

VEZANI TEKST - Energoinvest o nedostatku gasa: Sarajevogas i Toplane se oglušili na upit o skupljoj nabavci

- Mislim da se neće desiti da građani ostanu bez centralnog grijanja u Kantonu Sarajevo. Uz nekoliko naših intervencija na raspolaganje su se stavili prijatelji koji će vrlo brzo, ukoliko bude potrebno intervenisati u nekim hitnim procedurama, a u kojima bi trebalo biti dovoljno alternativnog goriva. I naravno, zadatak je da sutra Vlada KS i menadžeri u Toplanama i Sarajevogasu adekvatno reaguju. Napravili smo pretpostavke da se taj crni scenarij ne desi. Na ovakvim minusima ugasiti grijanje bilo bi to u rangu zločina. Plin je tema u kojoj građani KS trpe već dovoljno dugo - kazao je Konaković.

Podsjetio je na ranije poskupljenje gasa u KS.

- Sjećate se povećanja od 30 posto kada je BH Gas bilježilo ozbiljne rezultate. Nepotrebno je bilo povećanje cijena, a koje je tada Sarajevska vlada prevenirala, subvencijama je spriječeno povećanje i to je odbranjeni napad Vlade FBiH. Sada Energoinvest isporučuje tri četvrtine dogovorene količine Sarajevogasu, tako da je direktno odgovoran zašto je došlo do obustave isporuke ovog energenta.

Oni kažu ima plina, ali po šest puta većim cijenama, to nisu rekli u nastavku saopćenja. I ta njihova nesposobnost očigledno prerasta u mnogo veći problem nego što nam sada izgleda. Vlada KS mora sutra hitno reagovati. Određeni dobavljači su se već stavili na raspolaganje. Ubijeđen sam da će taj problem biti riješen - kazao je Konaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.