- Još jednom mučite lijepi Mostar. Mostarci/ke i Mostar to nisu zaslužili. Pozivam javno predsjednika SDA – Stranka demokratske akcije BiH, gospodina Bakir Izetbegovića da zaustavi proces izbora gradonačelnika. Pozivam ga da preuzme lidersku ulogu cijelog procesa, prevažno je da se vlast u Mostaru izabere na legalan način.

Predsjedniče Izetbegoviću, nemojte ovako birati ljude. Vikom, drekom, pritiscima. Zaustavite sve na sedmicu ili dvije. Napravite plan, stavite na papir principe, projekte, rokove za izvršioce, na toj platformi pozovite stranke u koaliciju. Čekali su dugo ljudi u Mostaru vlast. Dajte im vlast kakvu zaslužuju.

Napišite na papir da ćete u kratkom roku usvojiti važne akte u borbi protiv korupcije, da ćete napraviti registre uposlenih, registre javnih nabavki, objavite plaće u javnom sektoru. Na funkcije birajte najbolje ljude. Zadužite novu vlast da javne nabavke budu transparentne, da zapošljavanje bude transparentno i bez štela. Zadužite vijećnike i ostale rukovodioce da prijave i pokažu imovinu. Zadužite vlast da napravi reviziju poslovanja Grada u proteklom periodu. Pregledajte izdate dozvole, provjerite plaćaju li se komunalne usluge, jesu li i u Mostaru tajkuni zaštićeni. Zadužite novu upravu da sve to uradi. Na taj se plan potpišite i objavite ga javno. U tu koaliciju pozovite stranke i pojedince. Nemojte da se proces krije iza imena jednog finog čovjeka koji je kandidat za gradonačelnika i njegovog broja glasova. To će biti pobjeda zdravih snaga u Mostaru, svih onih koji Mostar vole, ako ovako poredate stvari. To je Mostaru važno. Narod i pravda će vam poslati draft u narednih 24 sata - napisao je Konaković na svom Facebook profilu. 

Ubrzo mu je odgovorio Haris Šabanović, predsjednik Asocijacije mladih SDA i član Predsjedništva ove stranke, rođeni Mostarac. 

- Odgovor Elmedinu Konakoviću povodom današnjeg poziva Bakiru Izetbegoviću da se uključi u izbore u Mostaru:

Gospodine Konakoviću, politika je stvar dijaloga, pa moram ovako da ti odgovorim, istine radi, ipak se radi o mom gradu. Očito da si ti malo bolje od svojih kolega iz Četvorke shvatio u kakvu se situaciju BH blok doveo u Mostaru i da je narod prozreo te hirove i nezrelost (namjerno kažem ovako jer želim da vjerujem da se radi o političkoj nezrelosti, negoli zlonamjernosti). Ovakvu jednu inicijativu s tvoje strane, ja vidim kao pokušaj kupovanja vremena za "damage control" ako BH blok u srijedu ode u pravcu HDZ-a. Kažem, istine radi, moram 3 stvari da ti kažem:

1. U vezi s rokovima koje spominješ za održavanje sjednice - prvi rok koji je Koalicija za Mostar tražila za prolongiranje sjednice je 15 dana, pa je odbijeno. Pa smo tražili 7 dana pa je odbijeno, te je održavanje sjednice u srijedu termin koji je na sjednici Gradskog vijeća predložio predsjednik Gradskog odbora SDP Mostar Arman Zalihić.

2. Što se tiče platformi i programa rada, sastanak je održan u ponedjeljak između BH Bloka i Koalicije za Mostar. Koalicija je prihvatila sve i jednu stvar iz platforme BH bloka kao preduvjet za budući rad. Stoga poziv na dodatna usaglašavanja programa na ovakav način i nema smisla obzirom na to da je Koalicija već prihvatila sve programske zahtjeve od strane BH bloka.

3. Pozivanje Bakira Izetbegovića da se direktno uključi u ovaj proces sad do srijede nisam shvatio, da ti pravo kažem. Ti znaš šta si ti želio sa tom inicijativom postići, meni nije jasno, ali ću ti reći nešto drugo, što možeš slobodno provjeriti, iz više izvora. Ovo što ti kažem sad znam sve jer sam akter tih procesa, kao član Predsjedništva SDA s jedne strane, i kao član Gradskog odbora SDA Mostar s druge strane, direktno involviran u proces izbora u Mostaru sve ovo vrijeme. Bakir Izetbegović je, istina, dosad bio uključen u izborni proces u Mostaru, ali u jednoj ulozi. U ulozi podrške Gradskom odboru SDA Mostara, ne ulazeći ni u kakve pregovore, dogovore bez stava Mostara.

Ovo sam morao da kažem, radi istine i javnosti jer se o mom gradu radi, mojoj budućnosti, pa ako ćemo iskreno, ove tri stvari slobodno svako može da provjeri vjerodostojnost. Drago mi je da si shvatio kakve posljedice mogu biti ako se BH Blok nastavi ponašati po dosadašnjoj mantri, da je to narod prepoznao. Nadam se da ćeš to prenijeti i svojim koalicionim partnerima, upravo radi ovog grada.