open-navfaktor-logo
search
Dom naroda
Konaković: Imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH plod političkog dogovora
Delegat Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Elmedin Konaković izjavio je da je taj Dom danas imenovao troje sudija Ustavnog suda BiH, kao plod političkog dogovora.
19.10.2022. u 15:48
get url
text

Za sudije Ustavnog suda FBiH Dom naroda na današnjoj sjednici imenovao je Ajšu Softić, iz reda bošnjačkog naroda, Mirka Milićevića, iz reda hrvatskog naroda, kao i Branimira Orašanina, kandidata iz reda srpskog naroda.

- Ovo nije lista Visokog sudskog i tužilačkog vijeća po broju glasova i nije lista najboljih kandidata, nego je kako je rekao predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara plod političkog dogovora. Tu treba da sjede ljudi koji u narednim godinama i godinama treba da odlučuju da li je ovaj ustavni poredak zaštićen ili ne, a izabrani su na ovakav način. Treba se zapitati kako će funkcionisati država sa ovim ljudima koji su na ovakav način izbrani - kazao je Konaković.

Po njegovim riječima, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara danas je delegatima rekao da je predložio listu kandidata za sudije Ustavnog suda "nakon što je imao političke pritiske".

- Nakon toga je predložio listu koja može proći. Govorimo o izboru sudija Ustavnog suda FBiH, jedne od krovnih institucija pravosudnog sistema, u kojem nam javno priznaju SDA i HDZ da politički biraju, i da prave samo ono oko čega se stranke dogovaraju. Za mene je to sramotan, neciviliziran i neljudski proces – poručio je Konaković novinarima tokom današnje sjednice Doma naroda PFBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.