open-navfaktor-logo
search
Konferencija za novinare
Konaković govorio o naselju Tibra, optužio firmu Oki i SDA da stoje iza tog "rugla"
Šef Naroda i Pravde Elmedin Konaković organizirao je danas konferenciju za medije, koju je naslovio "nipotizam, urbanizam, botizam i radikalizam". Konaković je najviše govorio o stranačkom zapošljavanju i nelegalnoj gradnji, a fokus je stavio na Tibrine zgrade, odnosno naselje izgrađeno na Stupu, na području općine Ilidža.  
11.04.2021. u 13:20
get url
text

Na početku se dotakao stranačkog zapošljavanja, tvrdeći da niko iz njegove stranke, niti onih koji su bili na listama na Lokalnim izborima nije zaposlen u javnom sektoru.

- Poslat ćemo vam, ako želite na kućnu adresu imena naših članova porodica i provjerite da li smo ikoga zaposlili u javni sektor. Pravilo u politici u BiH je da kada imate stranku to predstavlja priliku da uhljebite nekoga od svojih članova porodice. Susreo sam se i sa tim da se često uhljebe ljudi koji su bili na listama stranke, ali nisu ostvarili značajan uspjeh, pa vas pozivam da pronađete barem jednog kandidata takvog u javnom sektoru u KS. SDA pozivam da uradi isto ovo što smo mi danas uradili - kazao je Konaković

{$galerijaFotografija}

Potom se dotakao naselja Tibra, koje je nazvao ruglom. Pokazao je prvobitni regulacioni plan, tvrdeći da je firma Oki koja je vlasnik zemljišta od 2002. godine, a tu firmu doveo je u vezu sa SDA.

- Imamo regulacioni plan nastao 2002. godine koji je djelovao divno, ali unakazio nam grad. Vlasnik od 2002. je firma Oki i znate da je to firma iz kruga Bakira Izetbegovića, ona je 2011. prenijela vlasnička prava na Tibru, a šta se dešavalo do 2011. Već se 2.008. pojavljuju da traže ispravke regulacionih planova, pazite, cijeli posjed je u vlasništvu Okija. Resorni ministar u tom periodu je SDA, u vijeću je SDA u općini je SDA, članovi su Fikret Prevljak, Senaid Memić i druga dobro poznata lica SDA - naglasio je Konaković.

Kako kaže, od evropskog područja i prikladnih zgrada sa pet spratova, one su porasle na brojke od 10, 12, 13 spratova, dodajućio da je nedozvoljeno da se utrostruče gabariti na ovoj lokaciji.

- Na firmu Oki je preneseno nacionalizovano zemljište za samo tri dana bez vijeća, bez svjedoka. Dakle, 7.1.2011. godine je upućen zahtjev, a odobren je tri dana kasnije. Pozivam vijećnike da ovo objasne, kako je to moguće. Postavlja se pitanje kako se uopće firma Oki mogla povezati i postati vlasnik, koja je tu relacija. Nakon toga za samo tri dana skinuta nacionalizacija, pa denacionalizacija, nije se moglo to tako uraditi, moralo se konsultovati sa Općinom, zemljište se moralo legalizirati -  dodao je Konaković.

 

Press Narod i Pravda 11.04.2021
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.