open-navfaktor-logo
search
Odbor Doma naroda FBiH
Konaković: FUCZ nema protokolisanu ponudu Srebrene maline; Stevanović: Navodno je bilo devet ponuda
Završen je sastanak Odbora Doma naroda Federacije BiH koji formiran kako bi se utvrdile se činjenice vezane za spornu nabavku 100 respiratora iz Kine preko firme Srebrena malina. Elmedin Konaković, član Odbora u obraćanju novinarima je ukazao kako nije tačno da je Federalni štab civilne zaštite donio odluku o nabavci respiratora. Naglašava kako FUCZ nema protokolisanu ponudu Srebrene maline.
20.05.2020. u 16:10
get url
text

- Direktor Agencije za lijekove BiH je na sastanku dokumentovao kompletan proces i pokazao da ovo nije bio presedan u kojem su ljudi dobili tu neku privremenu, hitnu dozvolu za uvoz medicinskih sredstava. Potkrijepio je to adekvatnim činjenicama. Ono što mi je zazvonilo kada je priičao jeste da je predlagao FUCZ da ne komplikuje i da uvoz izvrši neko ko može, FUCZ nije pristala, nego je insistirala da to upravo bude Srebrena malina - rekao je Konaković.

Sanita Alagić na bolovanju 

Dodao je da je cijela priča oko nabavke sporna.

- Ugovor koji je FUCZ potpisala sa Srebrenom malinom i deponovala u banku, a za koji danas kažu da je falsifikovan, otvara kutiju novih pitanja - rekao je Konaković i dodao:

- Ima ta neka famozna sjednica od 1. aprila na koju se poziva FUCZ. Oni tvrde da je na toj sjednici donesena odluka u Štabu o nabavci respiratora. Nije tačno! Donesena je odluka o nabavci medicinske opreme, a samo je Solak mogao smisliti da se to mislilo na respiratore, odabrati Srebrenu malinu i provesti cijeli proces do kraja. Oni su 27. aprila dobili dozvolu od Agencije za lijekove, a ugovor je ranije potpisan. Vrlo sumnjivo. I još nešto, FUCZ nema protokolisanu ponudu Srebrene maline - rekao je Konaković.

Na novinarsko pitanje ko je Odboru sve odgovarao na pitanja i zašto Sanita Alagić, zamjenica suspendovanog direktora FUCZ Fahrudina Solaka, nije bila na sastanku iako je trebala, Konaković je rekao da su dobili interesantne odgovore od premijera FBiH Fadila Novalića i Jelke MIlićević.

- Na gotovo sva pitanja Milićević je odgovorila da joj nije poznato, osim na jedno, gdje kategorično tvrdi da Federalni štab civilne zaštite nije donio odluku o nabavci respiratora i to nam je poslala napismeno - rekao je Konaković.

Kazao je kako su od Mustafe Kadribegovića koji mijenja Fahrudina Solaka čuli da je Alagić imala vrlo interesantne odgovore na pojedina pitanja Odbora, ali da nije došla, da je od jučer na bolovanju.

Zvonko Marić, član odbora je u obraćanju novinarima rekao da se neprestano govori o 100 respiratora, a da je u našu zemlju stiglo njih 80.

- Potpuno je neizvjesno da li i kada ćemo dobiti ostatak od 20 respiratora. Ukoliko bi željeli da se isporuči i tih 20 respiratora mora se pokrenuti neki novi postupak. Ja sam ukazao na to da je Srebrena malina dužna Poreznoj upravi 490.000 KM, i pitali smo da li kao takva može naručiti tih ostatak respiratora. Dobili smo odgovor da ona može tražiti od neke druge firme da raspiše ponovo proces dobijanja tih 20 respiratora. Potpuno je nejasno šta se dešava. Najviše nas je zanimalo da li ti respiratori odgovaraju našim potrebama. Mislim da ne, ali ipak ćemo poslati Institutu za mjeriteljstvo da nam odgovore za šta služe ti respiratori, da li su mobilni ili se mogu koristiti na intenzivnoj njezi - rekao je Marić.

Kako je vlast trošila novac u vrijeme krize 

Dragan Stevanović, predsjednik Odbora je rekao da Odbor ne može utvrđivati pojedinačnu krivičnu odgovornost pojedinaca, ali da je njihov zadatak bio da predoče Domu naroda FBiH na koji način je vlast trošila novac u vrijeme krize.

- Imate nekoliko stvari koje su nerazumljive bilo kojem ozbiljnom domaćinu, a ne ozbiljnoj državnoj instituciji. To je da nemate konkretnu odluku Federalnog štaba CZ o nabavci respiratora, da nemate specifikaciju koja je to vrsta respiratora pozivajući se na načelni račun Federalnog kriznog štaba za potrebama 300 respiratora, ali respiratora ima različitih vrsta. Nemate nikakvu vrstu javnog poziva. Imate navodno devet ponuda od kojih je izabrana Srebrena malina, niti jedna od tih devet se ne može naći u pismenoj formi, protokolisane u FUCZ - rekao je Stevanović.

Sastanak Odbora bio je zatvoren za javnost, iako je ranije bilo najavljeno da će novinari moći prisustvovati. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.