open-navfaktor-logo
search
Panel
Konaković: EU je naš krajni cilj, ali nama je potrebno i nešto sada i odmah
Politička stabilnost, povjerenje i energetska nezavisnost najvažnije su stvari koje su potrebne zemljama u okviru Evropske unije i Jadransko-jonske inicijative, rečeno je danas u okviru panela posvećenog temi "Uloga Jadransko-jonske inicijative i EUSAIR-a u ubrzavanju procesa evropskih integracija".
24.05.2023. u 11:37
get url
text

Panel je organiziran u okviru završnog događaja jednogodišnjeg predsjedavanja Bosne i Hercegovine Jadransko-jonskom inicijativom, foruma EU strategije za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) i godišnjeg sastanka Vijeća Jadransko-jonske inicijative (JJI) na nivou ministara vanjskih poslova.

Na ovom panelu učesnici su ministri vanjskih poslova zemalja članica JJI i/ili ministri nadležni za EUSAIR strategiju te predstavnik Evropske komisije.

Kako je kazao ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, politička stabilnost ove regije od velikog je značaja zbog čega su razmjena iskustava i dijalog od krucijalne važnosti za postizanje toga.

- EU je naš krajni cilj, ali nama je potrebno i nešto sada i odmah kako bi se pokazalo narodima u ovim zemljama da nisu ostavljene po strani - dodao je Konaković.

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman ponovio je da njegova zemlja, kao članica Evropske unije, podržava snažno proces proširenja jer se jednake vijednosti trebaju slijediti, posebno naglašavajući da zemlje zapadnog Balkana ne smiju biti zaboravljene.

Hrvatska danas preuzima predsjedavanje JJI-om te je Grlić-Radman najavio da će nastaviti raditi na svemu onome što je radila BiH tokom svog predsjedavanja. Za njega je važno uspostaviti povjerenje, postizati digitalnu povezanost, graditi konekcije i osigurat energetsku tranziciju i otpornost EU i JJI regije.

Ministar koehzije i regionalnog razvoja Republike Slovenije Aleksandar Jevšek kazao je da je JJI veoma važna inicijativa kako bi se zajednički radilo na procesu pridruživanja EU, prije svega u korištenju sredstava te je važnim ocijenio uključivanje mladih u sve ove procese.

Državna sekretarka pri Sekretarijatu za evropske poslove Republike Sjeverne Makedonije Drita Abdiu govorila je o novoj metodologiji pridruživanja, ocjenjujući da je to proces učenja prilagođen za svaku od zemalja. Kaže da je EU jedini pravi put posebno zbog činjenice da je više evropskih zemalja članica EU nego onih koje to nisu.

Predstavnik iz Albanije ocijenio je da se mnogo više može uraditi u procesu proširenja i pružanja pomoći zemljama aspiranticama posebno u smislu energetske i infrastrukturne povezanosti, te je pozvao na mnogo aktivniji pristup.

Grčki nacionalani koordinator za EUSAIR pri Ministarstvu vanjskih poslova Vassilios Tselios također smatra da je potrebno imati strategije i akcione planove kako odgovoriti zahtjevima Evropske unije, ali je u tom procesu važna međusobna povezanost između zemalja koje su članice EU i koje to nisu.

Talijanski nacionalni koordinator za EUSAIR Andrea Cascone podsjetio je da zemlje zapadnog Balkana sada imaju kandidatski status, neke od njih su napredovale više u tom procesu, ali on je naglasio da zemlje koje jesu dio EU i koje su dio JJI predstavljaju najvećeg zagovarača za proširenje EU.

Jadransko-jonska inicijativa je osnovana 2000. godine s ciljem podsticanja razvoja, jačanja sigurnosti i intenziviranja saradnje između zemalja regije te ubrzanja integracijskih procesa u Evropi. U inicijativi učestvuje 10 zemalja. Pored Bosne i Hercegovine članice su i Albanija, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, San Marino, Sjeverna Makedonija, Slovenija i Srbija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.