Konaković sa direktorima kantonalnih institucija: Broj nezaposlenih smanjen za više od 3.000

objavljeno: 22.09.2016. u 13:09

Direktori kantonalnih javnih i javnih komunalnih preduzeća, fondova, direkcija i zavoda su premijeru Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću i ministrima u Vladi KS predočili rezultate rada i dinamiku realizacije ciljeva postavljenih za treći kvartal ove godine.  

Na ovaj način kroz tromjesečne sastanke i izvještaje Vlada želi pratiti stepen uspješnosti rada kantonalnih preduzeća i institucija, podcrtati pozitivne trendove, ali i ukazati na slabe tačke i uzroke zastoja u realizaciji zadataka.

- Pozitivni pomaci su vidljivi i mjerljivi. Od našeg prošlog sastanka u pojedinim oblastima predočeni su nam konkretni iskoraci u poboljšavanju stanja - kazao je premijer Konaković.

Dodao je da je pojačan angažman inspekcija na terenu u ljetnim mjesecima koji su odmah dale rezultate te podsjetio da se pojačane kontrole rada na crno i neizdavanja računa moraju nastaviti istim tempom.

Pomake u poslovanju bilježi Skenderija, smanjuju se gubici u Parku, Sarajevo-šumama, Direkcija za robne rezerve je konačno preseljena u skladišne prostore Zetre.

Protekli period, prema finansijskim pokazateljima, bio je povoljan za pojedina komunalna preduzeća. Tako je mjesečni gubitak KJKP Gras za prvih šest mjeseci ove godine smanjen za 1,1 milion KM.

- Iako je Gras smanjio mjesečni dug za milion i 100.000 KM, on i dalje iznosi dva miliona KM. Toplane su poslovale pozitivno i skinuli su čak 700 hiljada KM starog duga te je potpuno stabilizirana priča o pitanju isporuke plina KS - kazao je pored ostalog Konaković, prenosi Fena.

Zajedničko djelovanje Veterinarske stanice, preduzeća Rad, inspekcije dovelo je do vidljivih rezultata uklanjanja opasnih i bolesnih pasa lutalica s ulica.

Aktivne mjere zapošljavanja pokazuju dobre efekte, broj nezaposlenih na službenim evidencijama smanjen je za 3.048 osoba, što ukazuje da je usklađivanje ovih mjera s potrebama tržišta rada dalo svoje efekte.

Rečeno je da su slabosti vidljive u realizaciji pojedinih kapitalnih projekata, te da administracije preduzeća koja su delegirali te projekte i koji su nosioci njihove realizacije, ne prate Vladu i očekivanu dinamiku, saopćeno je iz Press službe KS.

(Faktor.ba)