open-navfaktor-logo
search
Veliki projekat
Konačno završeno izmještanje četverosjeda na Bjelašnici
Četverosjedna žičara na planini Bjelašnici kod Sarajeva od danas je funkcionalna i spremna za upotrebu nakon nešto više od četiri mjeseca od potpisivanja sporazum o njenom izmještanju.  
26.12.2022. u 20:08
get url
text

Kantonalni ministar privrede Adnan Delić saopćio je da su svi radovi na izmještanju završeni i da će nakon testiranja i tehničkog prijema, žičara i zvanično biti puštena u funkciju.

VEZANI TEKST - Četverosjed na Bjelašnici plaćen pet miliona, a stavljanje u funkciju košta 3,6 miliona KM

Podsjetio je i da je žičara nefunkcionalna od 2017. godine te da je posao na koji je čekano pet godina završen za nešto više od četiri mjeseca.

Bjelašnica je ove sezone najveće gradilište u Sarajevu budući da je Ministarstvo privrede investiralo oko 30 miliona u obnovu i proširenje sadržaja na skijalištu Babin Do. Proširene su staze, obnavlja se parking, unaprijeđen je sistem osnježenja, premješten je četverosjed, a uskoro se očekuje završetak radova na izgradnji garaže za šestosjed.

Ranije su završeni projekti nabavke i instaliranje dva nova paralelna ski lifta K1 i K2, te uređenje i podizanje sigurnosti na postojećim skijaškim stazama.

Sva ulaganja u olimpijsku infrastrukturu rezultiraju produženjem zimske turističke sezone, poboljšanjem kvaliteta usluga preduzeća, a samim tim i povećanjem broja korisnika i njihove potrošnje, što direktno utiče na povećanje prihoda preduzeća i njegovu samoodrživost te poslovnu likvidnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.