open-navfaktor-logo
search
Opći izbori
Konačno: CIK potvrdio rezultate izbora
Brojanje glasova je ponovljeno za oko 100 biračkih mjesta, kazao je predsjednik CIK-a Branko Petrić
06.11.2018. u 15:25
get url
text

Centralna izborna komisija donijela je Odluku o potvrđivanju izbornih rezultata za protekle Opće izbore.

Time su dodijeljeni mandati svim izabranim zvaničnicima za svaki izborni nivo za koji su izbori održani.

Izuzetak su po jedan mandat za Zastupnički dom Parlamenta FBiH i Narodnu Skupštinu RS-a, koji će biti dodijeljeni naknadno, nakon što Apelaciono vijeće Suda BiH donese odluku u vezi sa žalbama o dodjeli ovih mandata.

- Sve koji iz bilo kojeg razloga ne žele da preuzmu mandat pozivam da se jave CIK-u prije konstituisanja organa vlasti, kako bi dali izjavu o tome - kazao je predsjednik CIK-a Branko Petrić nakon sjednice na kojoj su potvrđeni rezultati izbora.

On je podsjetio da je CIK zaprimio veliki broj zahtjeva za ponovno brojanje glasova, od kojih su mnogi bili za brojanje svih glasova na svim biračkim mjestima. Od svih zahtjeva, CIK je naredio da se ponovi brojanje glasova za oko 100 biračkih mjesta u Centru za brojanje glasova. Od svih odbijenih zahtjeva za ponovno brojanje CIK je zaprimio 17 žalbi koje su proslijeđene Apelacionom vijeću Suda BiH. Sve ove žalbe Sud je odbio i potvrdio odluku CIK-a, napomenuo je Petrić.

Petrić je napomenuo da je izbore pratilo više od 6.000 posmatrača, od čegaoko 500 međunarodnih. On je podsjetio da se na više načina pokušalo kompromitovati izore, pa čak i onemogućiti njihovo održavanje. Spomenuo je slučaj navodnog nestanka papira za glasačke listiće. Govorilo se i o velikom broju umrlih na biračkim spiskovima, što se pokazalo netačnim, dodao je Petrić. Na kraju su pojedini članovi biračkih odbora odustajali od članstva u ovim odborima na dan izbora. Međutim i ovaj problem je prevaziđen.

Napomenuo je i kako je pitanje koji će popis biti primijenjen prilikom konstituisanja vlasti, da li onaj iz 1991. ili iz 2013. godine, za sada preuranjen. Dodao je kako CIK nije tražila bilo čije stručno mišljenje.

- Iz Zakona proizilazi da će CIK svojim podzakonskim aktom utvrditi kako će biti formiran Dom naroda Parlamenta FBiH i to je i moj stav. Konstrukcije da mi pokušavamo izvršiti državni udar su neozbiljne - dodao je Patrić, dodavši da će ovu oluku donijeti do kraja sedmice.

Što se tič slučaja Gorana Opsenice, kandidata HDZBiH, koji je osporio svoje nacionalno izjašnjenje kao Srbin, koje je navedeno u izjavi o prihvatanju kandidature, predsjednik CIK-a je kazao kako su svj slučajevi za koje postoji sumnja a sadrže elemente krivičnog djela, proslijeđena nadležnim institucijama, a tako će biti učinjeno i u ovom slučaju.

Izbori su održani za Predsjedništvo BiH, Zastupnički dom državnog Parlamenta, Zastupnički dom Parlamenta FBiH, predsjednika i potpredsjednike RS, Narodnu skupštinu RS, te skupštine 10 kantona u FBiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.