open-navfaktor-logo
search
Po 10 hiljada KM
Konačna lista: 265 mladih iz KS bi u novembru mogli dobiti subvenciju za kupovinu stana
Trenutno imamo sredstva za 265 osoba koje su ispunile uslove predviđene javnim pozivom. Kao što sam i obećao nastojat ćemo osigurati dodatna sredstva u četvrtom kvartalu i za ostale mlade ljude sa ove liste, kazao je za Faktor ministar prostornog uređenja KS Damir Filipović
05.09.2019. u 14:00
get url
text

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo objavilo je konačnu rang listu kandidata koji ispunjavaju uvjete Javnog poziva za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih.

Na ovoj listi nalaze se 461 ime mladih osoba koje su u proteklom periodu kupili prvu nekretninu u Kantonu Sarajevo.

- Trenutno imamo sredstva za 265 osoba koje su ispunile uvjete predviđene javnim pozivom. Kao što sam i obećao nastojat ćemo osigurati dodatna sredstva u četvrtom kvartalu i za ostale mlade ljude sa ove liste – kazao je za Faktor ministar prostornog uređenja KS Damir Filipović.

Filipović je istakao da bi sredstva trebala biti uplaćena u novembru.

Podsjećamo Vlada Kantona Sarajevo u budžetu Kantona izdvaja po 10.000 maraka za pomoć mladima pri rješavanju stambenog pitanja.

Ministar Filipović je ranije za Faktor kazao kako smatra da je projekat dobar ali da ima i manjkavosti, te da Vlada radi na projektima koji bi također mladima mogli olakšati pri rješavanju stambenog pitanja.

- Jedan od modela jeste da se sa bankama postigne sporazumno smanjenje kamatne stope i to je dugotrajnija mjera. Druga od mogućih varijanti jeste mogući zakup stanova gdje bi u cijenu ulazio taj uloženi zakup. Ima različitih modela, imamo primjere u okolini u susjedstvu i to možemo obuhvatiti eventualnim zakonom – kazao je Filipović ranije za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.