open-navfaktor-logo
search
Izmjene novog nameta
Komunalna naknada podijelila Tuzlake: Ko mora plaćati, ko ne mora, a ko se može žaliti
Neko ko živi u centru grada, a nije priključen na centralno grijanje, bit će oslobođen plaćanja, samo na osnovu toga što gradska uprava ne zna površinu objekta u kojem neko živi
02.11.2019. u 20:21
get url
text

Većina predvođena SDP-om, odnosno gradonačelnikom Jasminom Imamovićem, na Gradskom vijeću Tuzle usvojila je odluku o subvencioniranju komunalne naknade za određene kategorije građana. Odluka je, kao i uvođenje komunalne naknade, ostavila niz upitnika i nejasnoća te obećanje opozicije da će na svakoj narednoj sjednici tražiti da se ova obaveza ukine za sve građane.

Dok se to ne desi, građani već danas mogu očekivati koverte u kojem ih se obavezuje na novi namet. Gradonačelnik tvrdi da je ova obaveza "nametnuta" kantonalnim zakonom iz 2005. godine i da za njeno uvođenje nema izbora.

Obaveza i subvencija

- Ako je zakonska obaveza, zašto nije naplaćivana od 2005. godine. Oni kažu da će prikupiti dva miliona maraka godišnje, što znači da su oštetili budžet za gotovo tridest miliona maraka jer do sada nisu naplaćivali. Ako nije trebalo do sada, zašto je sada uvode - kaže vijećnik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Komunalna naknada bit će subvencionirana za penzionere, članove porodica šehida, poginulih boraca, umrlih, nestalih boraca i umrlih ratnih vojnih invalida, ratne vojne invalide, nezaposlene demobilisane borce, članove porodica ratnog vojnog invalida i nezaposlenog demobilisanog borca, korisnike stalne novčane pomoći, korisnike prava na ličnu invalidninu, dodatka za njegu i pomoć od strane drugog lica i ortopedskog dodatka, civilne žrtve rata i članove porodica poginulih civilnih žrtava rata.

Gradska uprava je za implementaciju plaćanja komunalne naknade iskoristila podatke Centralnog grijanja Tuzla, koje se plaća po metru kvadratnom i ima 24 hiljade korisnika. To u biti znači da će neko ko živi u centru grada, a nije priključen na centralno grijanje, biti oslobođen plaćanja samo na osnovu toga što gradska uprava ne zna površinu objekta u kojem neko živi.

- To je protivno Zakonu o zabrani diskriminacije. Pola grada se stavlja u obavezu, a pola ne. Ova odluka se zbog toga po tom osnovu ne može primijeniti, čak ni ako je zakonita. Svaki građanin koji dobije rješenje može se žaliti po osnovu toga što je diskriminiran u odnosu nekoga drugog - kaže Ajanović.

Visina naknade

U Službi za komunalne poslove, pojašnjavaju da su stambeni prostori podijeljeni u šest zona, s tim da za sada u bazi imaju nekretnine koje se nalaze u prve četiri. U prvoj zoni vlasnici stambenog prostora imat će obavezu da plaćaju jednu marku po metru kavdratnom na godišnjem nivou. Ukratko vlasnik stana od 60 metara kvadratnih godišnje mora platiti 60 KM. U drugoj zoni za kvadrat stana ili kuće plaćat će se 0,72 KM po metru kvadratnom stambenog prostora, u trećoj 0,46 KM po metru kvadratnom, a u četvrtoj 0,28 KM po metru kvadratnom.

- Visinu boda za izračun određuje Gradsko vijeće, ukoliko Gradska uprava insistira da se to mora plaćati, zašto ne staviti nižu cijenu boda i smanjiti tu obavezu. Ova subvencije je samo pokušaj saniranja štete, zbog straha od opravdanog bijesa glasača. Oni misle da će javnost stati s pritiskom i to je ono što žele jer oslobodili su one kategorije koje imaju neki način organiziranja i pružanja otpora - kaže Ajanović.

On ističe da je još jedan apsurd u cijeloj priči i to što je od naknada planirano da se prikupi dva miliona KM, a da će na subvencije otići milion jer će biti oslobođeno oko 12 hiljada korisnika.

- Ne vjerujem da će bilo ko plaćati. Zastara je dvije godine, možda se i promijeni vlast, i naredne godine dođe nova koja će to ukinuti. Apsurdno je da se u budžetu izdvaja milion za nešto što i ne treba da postoji - zaključuje Ajanović.

Kada se glasalo za subvencioniranje komunalne naknade vijećnici SDA izašli su iz sale jer, kako kažu, nisu ni glasali za njihovo uvođenje.

- Gradonačelnik i većina su sami proizveli štetu i mi nećemo odustati od insistiranja da se odluka ukine. Kada budu bolja vremena, mi ćemo prihvatiti uvođenje komunalne naknade, ali sada nije vrijeme za to - kaže Mirza Tupajić, šef Kluba vijećnika SDA.

Sekretar Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK Emir Softić kaže da se u slučaju komunalne naknade ne može govoriti ni o kakvom nametanju.

- Zakon je donesen u demokratskoj proceduri, imali smo nacrt, javu raspravu, mogućnost da se izjasne sve općine i vijeća, mi smo dali svoje odgovore, tako da zakon ne može donijeti prefiks - nametnut. U zakonu je naplata te naknade sadržana, ali je jedan dio općina ne naplaćuje. Visina zavisi od gradskih vlasti koje određuju vrijednost boda za izračun, dakle, imaju mogućnost da regulišu visinu - kaže Softić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.