open-navfaktor-logo
search
Vizija napretka
Komšić: Zaustavit ćemo naoružavanje policije RS-a, boriti se za prava porodilja i manjina...
Kandidat DF-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH predstavio je "Predsjedničku viziju napretka"  u kojoj je obuhvatio inicijative i aktivnosti koje želi pokrenuti sa te pozicije u naredne četiri godine
17.09.2018. u 14:41
get url
text
Lider DF-a predstavio "Predsjedničku viziju napretka"

Kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić danas je predstavio "Predsjedničku viziju napretka" u kojoj je obuhvatio inicijative i aktivnosti koje želi pokrenuti sa pozicije člana Predsjedništva u naredne četiri godine.

- Osmislili smo realan plan, koji u sebi ima konkretne ideje i cljeve. Prioritet je jačanje naše ekonomske pozicije, novi pristup diplomatiji i vanjskoj politici BiH, borba protiv stranih utjecaja na izborni proces i sprečavanje rasta nasilnih grupa u zemlji. Naši prijatelji u svijetu nam moraju pomoći da sačuvamo mir i stabilnost. Aktivno ćemo zagovarati promjenu mehanizma koordinacije za pregovore sa EU-om te aktiviranje MAP-a za članstvo u NATO savezu, snažno se zalagati za provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, i jednaku vrijednost glasa svih građana Bosne i Hercegovine, što sada nije slučaj - poručuje Komšić.

Komšić smatra da je potrebno uraditi znatno više na ekonomskoj diplomatiji. Tražit će konsenzus među članovima Predsjedništva za zajednički rad na jačanju pozicije BiH u CEFTA sporazumu, ali i u komunikaciji sa Kinom, Turskom, SAD-om i Evropskom unijom, saopćio je DF.

- Radit ćemo na uspostavi bosanskohercegovačke mreže zaposlenika u biznis sektoru i ekonomskim asocijacijama širom svijeta, izradit ćemo poseban strateški dokument "Vaša nova poslovna prilika - Investiraj u BiH", gdje ćemo sa privatnim sektorom i lokalnim zajednicama pripremiti 10 velikih projekata za koje ćemo tražiti podršku u svijetu. Bolje ćemo se pozicionirati u smislu zagovaranja olakšanja izvoza proizvoda iz BiH na međunarodna tržišta - dodaje Komšić.

Najavio je u "Predsjedničkoj viziji napretka" i  uspostavu  Ureda za poslovnu podršku dijaspori i pokretanje Investicionog fonda bh. dijaspore. Pored ekonomije, u svojoj viziji, Komšić  fokus stavlja i na ljudska prava i slobode.

- Tražit ćemo povećanje transparentnosti u nadzoru privatnih lica. Zaštita privatnih podataka, posebno u informatičkom dobu, jedno je od ključnih prava građana koje moramo zaštiti. Također, razvit ćemo sisteme ranog upozorenja na nasilne i radiklane grupe, zaustavit ćemo militarizaciju i naoružavanje policije RS-a koja se pretvara u paravojnu formaciju. Tražit ćemo formiranje posebne komisije za reviziju slučajeva krivičnih djela od posebnog interesa za javnost, poput slučajeva ubistva Dženana Memića i Davida Dragičevića - dodaje Komšić.

Komšić najavljuje da će zatražiti uvođenje mehanizma sankcija za kršitelje ljudskih prava putem Institucije ombudsmena za ljudska prava, ali i da želi biti glasnogovornik svih onih obespravljenih, čiji se glas u borbi za građanske slobode ne čuje.

Također, naglašava da će pokrenuti novi sistem borbe protiv segregacije u školama, zagovarati mjere zaštite manjinskog povratka, tražiti ravnopravnost svih vjerskih zajednica i potpisivanje sporazuma sa Islamskom zajednicom, boriti se za prava žena i protiv diskriminacije porodilja na radnom mjestu...

- Konačno ćemo riješiti sedam institucija kulture, pokrenut ćemo proces za uvođenje nagradnog fonda za izvanredne sportske rezultate, dosta je našim najboljim sportistima sitnih darivanja lokalnih moćnika i kojekakvih ministara – kaže, pored ostalog, Komšić te dodaje da planira "otvoriti" Predsjedništvo BiH, "koje će raditi na terenu i više biti u lokalnim zajednicama".

- Kada se sva ova bura oko izbora stiša, hoću da budem predsjednik koji će u Ljubuškom, Posušju, Glamoču, Cazinu, Stocu, Prijedoru, Odžaku, Zvorniku, Derventi, Travniku, ići pred ljude, i gdje ih bude makar pet da hoće da popiju kafu sa mnom i rade na dobrobiti ove zemlje, ja ću biti tu. Idemo graditi ovu zemlju do pobjede, korak po korak - kazao je Komšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.