open-navfaktor-logo
search
Odbaciti etnički princip
Komšić u Zenici: Ideju građanske države više niko ne može niti smije zaustaviti
Skupom u Zenici koalicija "Željko Komšić za građansku državu," nastavila je svoje predizborne aktivnosti.
20.09.2022. u 09:44
get url
text

Kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić govoreći na skupu kazao je da u sljedećem sazivu kantonalnog, federalnog i državnog parlamenata trebaju  snažnije biti zastupljeni nepotkupljivi i nepokolebljivi zastupnici ideje građanske države jer će se, kako je ocjenio, nastaviti pokušaji etničke podjele države Bosne i Hercegovine putem novog pritiska za izmjene Izbornog zakona.

Ukazao je na to da ishod političke borbe zavisi od nas kao građana, što se najbolje moglo vidjeti na protestima ispred OHR-a.

Tada je, kako je kazao Komšić, jasno izraženo opredjeljenje u vezi s onim što nećemo, međutim, sada treba preći u jednu vrstu političke ofanzive na temelju ideje građanske države i to upravo preko inicijative Milion ljudi za građansku državu jer, kako je naveo, takvu volju građana Bosne i Hercegovine ni domaći politički akteri ni stranci niti mogu niti smiju ignorisati ili zaustaviti.

Preko Komšićevih i leđa DF-a mnogo toga se slomilo

Naveo je zaustavljanje izmjena Izbornog zakona BiH po etničkom principu zasigurno jedna od zasluga Demokratske fronte, iako se kako je kazao, preko njegovih leđa i DF-a mnogo toga slomilo, ali se pritisak izdržao, s obzirom na to da je u početku znao šta mu je cilj, protiv čega se i za što bori.

Naglasio je kako se hitno mora prekinuti cirkus u Vladi FBiH s obzirom na to da ona mimo volje građana već četiri godine djeluje u takozvanom tehničkom mandatu, saopćila je Demokratska fronta.

Kazao je da je Demokratska fronta politički profilisana stranka, što se da primijetiti uvidom u rad njenih kadrova. 

Komšić je istakao da je potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović uspio zakonskom borbom ispraviti brojne nepravde prema ugroženim kategorijama našeg društva. Kazao je da je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, uz velike napore, uspio unaprijediti rad Ministarstva odbrane.

Izrazio je očekivanje da će vojna vježba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na Manjači, a u kojoj će se jedinice Oružanih snaga BiH završno ocijenjivati po NATO standardima, biti uspješna, jer su vojnici i starješine Oružanih snaga Bosne i Hercegovine vrhunski profesionalci, koji su u nekim aspektima čak i bolji od nekih pripadnika oružanih snaga zemalja članica NATO-a.

Naveo je da je nužno odbaciti etnički princip konstitutivnosti naroda koji prednost daje stranački podobnima, ukazujući na primjer bivšeg kapitena fudbalske reprezenatacije Bosne i Hercegovine Vlatka Glavaša, koji i pored svih kompetencija, ne može biti ni selektor ni u rukovodstvu Fudbalskog saveza BiH jer je Vlatko Glavaš  prije svega čestit i pošten Bosanac i Hercegovac, a ne neko ko po nalogu Vice Zeljkovića i sličnih, ljubi ruku nekom od šefova stranaka sa etničkim predznakom.

Napomenuo je da je DF stranka u kojoj nikada niko nije rekao niti jednu ružnu riječ protiv bilo kojeg naroda jer bi, kako je kazao, takav bio izbačen s noge na nogu, te dodao da DF jeste stranka koja je protiv onih koji veličaju fašističke ideologije.

- Mi jesmo protiv UZP-a, i ako se neko pita zašto, neka samo pogleda Ahmiće i logore tzv. Herceg-Bosne. Onaj ko to slavi, naravno da nam je neprijatelj - poručio je Komšić.

Skupu se obratila i Alma Kratina, kandidatkinja za Parlament FBiH, koja je kazala da je DF kroz klub zastupnika u Parlamentu FBiH provodio inicijative građana, boraca, studenata, penzionera i drugih te da pred građane izlaze čisti i bez straha od bilo kakvog pitanja. 

Vlada funkcioniše mimo izborne volje građana

Ona je optužila aktuelni saziv Vlade Federacije za blokadu reformskih procesa navodeći da se radi o vladi koja funkcioniše mimo izborne volje građana, i da su izbori prilika da se to konačno promijeni.

Obraćajući se skupu članica Predsjedništva Demokratske fronte Mensura Beganović navela je da je u Bosni i Hercegovini na sceni uništavanje sistema obrazovanja, navodeći da su stvari s tim u vezi postale alarmantne, s obzirom na to da čak i pojedini predsjednici stranaka koji pretendiraju na upravljanje državom posjeduju kupljene diplome.

Kazala je da je poluobrazovano društvo pogodno tlo za korupciju i kriminal, dodajući da se u DF-ovoj viziji mogu naći veoma detaljni programi kako unaprijediti sistem obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Skupu se obratio i Vlatko Glavaš, kandidat za državni parlament, koji je poručio da on jeste bio kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, ali da Bosna i Hercegovina danas ima boljeg kapitena Željka Komšića, koji će i sljedeće četiri godine u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine biti ona politika koja donosi pobjednički omjer 2:1 za Bosnu i Hercegovinu, i da je sve drugo kockanje sa državom, posebno kada se zna da nisu prestali pokušaji razvaljivanja države, čije se boje odlučio braniti i u njenim najtežim trenucima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.