Kako je kazao na početku svog govora, posebno mu je zadovoljstvo što može pozdraviti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

- Konačno, nakon 25 godina, i mi u Kanadi imamo priliku da nas posjeti neko iz vrha bh. vlasti. Sigurno bismo bili zadovoljniji da se to dogodilo mnogo ranije, ali će biti zabilježeno da je gospodin Željko Komšić prvi došao u Kanadu i iseljeništvo - naveo je Davorin Jurovicki.

Kako je kazao, nažalost, razočarani su da vlasti BiH nisu našle za bitno za ih kontaktiraju kako bi im pomogli dati svoj doprinos za boljitak BiH. Izrazio je nadu da će posjeta Komšića otvoriti mogućnosti da se mnoge stvari isprave i krenu boljim putem za sve stanovnike BiH i iseljeništva. 

Naveo je da u gradu Mississauga živi 35 hiljada Hrvata. Predložio je da se u ovom gradu otvori generalni konzulat i da u njemu radi predstavnik i hrvatskog naroda.

- Bilo bi izuzetno nekorektno za položaj Hrvata u iseljeništvu i u Bosni i Hercegovini kriviti samo Vas. Dapače, još veća odgovornost leži na onima koji sebe vole predstavljati legitimnim i legalnim predstavnicima, a ustvari oni su legalni i legitimni samo za svoje interese i snose najveću odgovornost za iseljavanje hrvatskog naroda i njegov očajan položaj. Za sebe su se oni jako dobro pobrinuli i ta manjina predstavlja najveću sramotu za nas u iseljeništvu.

Poručio je da rukovodstva dviju zemalja, Hrvatske i BiH, moraju razgovarati jer se jedino na taj način mogu pronaći kvalitetna rješenja.

- Kada bih slušao savjetnike, vjerovatno ne bih došao na ovaj skup. Ali ako se ne razgovara, ne mogu se ni riješiti problemi. Korisno bi bilo da predsjednik Milanović vidi sagovornike i u Hrvatima izvan HDZ-a BiH jer dosadašnja praksa razgovora samo sa HDZ-om je najviše naštetila upravo Hrvatima iz BiH. Moram istaći veliku razočaranost iseljeništva sa tzv. građanskom opcijom, koju Vi bezuspješno zastupate. Ne može se građanska opcija graditi sa SDA kojoj su bratske stranke HDZ-om i SNSD-om. Mislim, a to je mišljenje i većine, da ste svojim djelovanjem i otklonom od takvih stranaka slične orijentacije (na primjer SDP, Naša stranka) još više udaljili BiH od građanske opcije. Sarajevski kanton je mnogima otvorio oči i narod misli da je to rezultat političke trgovine na štetu demokratije u kojoj ste Vi i Fahrudin Radončić odigrali negativne uloge. Želim istači da narod cijeni Vaš pozitivan angažman u približavanju za ulazak u NATO i to smatram Vašim najvećim dostignućem. Čestitam Vam na tome u ime iseljeništva i u moje ime - kazao je, te nastavio:

- Malo ću se našaliti, kako je Hrvatska u EU, red je da Hrvatska da doprinos ulasku BiH u NATO. Vjerujem da je to razlog da legitimni i legalni Hrvat posjećuje Rusiju. Molit ću da mi odgovorite na jedno pitanje, ali ne u kontekstu interesa cijele BiH jer nije korektno da samo Hrvati budu žrtve građanske opcije, a da ostala dva člana Predsjedništva predstavljaju svoje narode. Šta namjeravate učiniti za hrvatsko iseljeništvo i Hrvate u Bosni i Hercegovini kao član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda u ovom svom trećem mandatu? - upitao je.

Uslijedio je odgovor Željka Komšića.

- Gospodine Davorine, nije mi jasno šta Vi zapravo preferirate. Hoćete li etničku Bosnu i Hercegovinu jer vidim da mi zamjerate taj legitimitet koji ne postoji u Ustavu BiH ili hoćete građansku BiH o kojoj govorite tako afirmativno. Ne morate mi odmah odgovoriti, bit će prilike da Vi i ja još malo prodiskutujemo ovdje i to sa zadovoljstvom. Ali morate se odlučiti šta biste. Ne može u ovom slučaju i jare i pare. Sudaraju se stvari - kazao je Komšić, te nastavio:

- Da vam objasnim za kakvu BiH se ja borim, na mom i na Vašem primjeru. Vaša supruga je Rumunka, koliko znam. Imate dijete sa njom. Hipotetički, vratite se sutra u Vaš Mostar, u BiH. Šta je Vaše dijete u tom Mostaru i u toj BiH? Hrvat, Hrvatica? Rumun, Rumunka? Ili je osoba, dijete, šta je? Mislim da je prije svega osoba i dijete. Ja se borim da Vaše dijete bude isto kao moje i da Vaše dijete sutra može, kao što ne može danas, biti član Predsjedništva ove zemlje i doći ovako. Jer danas ne može, niti Vaše niti moje. To nije uredu. U Kanadi može biti sve, a u Vašoj i mojoj BiH ne može. I još jedna stvar. Kažete Vlada KS. Gospodine Davorine, ja sam rođeni Sarajlija, ali je meni važnija BiH od Sarajeva. A kakva je to građanska opcija koja bi da traži najmanji zajednički imenitelj sa upravnicima konclogora, Heliodroma, Dretelja... To ne ide jedno s drugim. Nije to to. Na kraju krajeva, ja sam odbrao da se borim s onim što imam. To što je to danas SDA, HDZ i SNSD, nemojte meni govoriti, ja nisam nikad glasao za njih. Morat ubijediti narod, da im ne daje glasove, pa ih neće biti na političkoj sceni - kazao je Komšić u Kanadi.