open-navfaktor-logo
search
Bit će opet 2:1 za BiH
Komšić: Schmidt pokušava zacementirati HDZ u Izbornom zakonu, Konaković je odabrao pogrešnu stranu
Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, gostujući u Hayatovoj emisiji Sedam plus komentarisao je izmjene Izbornog zakona BiH, djelovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta, politike Dragana Čovića i Milorada Dodika, te očekivanja od predstojećih Općih izbora.
30.08.2022. u 21:21
get url
text

Najavio je sutrašnji sastanak delegacije Demokratske fronte sa visokim predstavnikom o izbornoj i ustavnoj reformi.

- Profesori i državni parlamentarci Dženan Đonlagić i Zlatan Begić će visokom predstavniku prezentovati naš prijedlog izmjena Ustava BiH i Izbornog zakona BiH. Nadam se da na njih neće vikati, kao što je vikao na novinare, jer se s njim nikad ne zna - kazao je Komšić za Hayat.

Dodao je kako "Schmidt pokušava da zacementira HDZ u Izbornom zakonu, tako da konstrukcija vlasti ne bude moguća bez njih".

- Mislim da je visoki predstavnik odustao od neustavnih i anticivilizacijskih procenata za Dom naroda Parlametna FBiH. Pretpostavljam da će ići na jačanje uloge Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Federalnog parlamenta, tako da HDZ bude uvijek neizbježna vlast – smatra Komšić.

Osvrćući se na izjavu Dragana Čovića da Schmidt mora nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH, Komšić je kazao da on sigurno neće slušati lidera HDZ-a.

- Schmidt ne mora nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH. On sigurno ne sluša Dragana Čovića, ali osluškuje stavove Ambasade SAD-a i međunarodne zajednice. Razgovori koji se održavaju na diplomatskim susretima, poput ovog na Bledu, predstavljaju miješanje u unutrašnja pitanja BiH. Dijalog visokog predstavnika sa premijerom i ministrom susjedne države koja se miješa u unutrašnju politiku BiH vrhunac je licemjerja – ocjenjuje Komšić.

Izjavu Zorana Milanovića da mu je Milorad Dodik saveznik Komšić je prokomentarisao na sebi svojstven način.

- Blago njemu kad mu je Dodik saveznik, to pokazuje do kojeg je stadija došao – kaže Komšić.

Ishitrenu Schmidtovu reakciju iz Goražda Komšić vidi kao pokazatelj nervoze.

- Schmidtova reakcija je rezultat vidljive nervoze koja nije tipična za njemačke političare i diplomate. Sve je iznenadio onakvim gestom prema novinarki, pa i mene, iako me malo šta u političkom životu BiH može iznenaditi – istakao je Komšić.

Govoreći o stavovima Elmedina Konakovića, predsjednika NIP-a, koji se priklonio etničkom modelu uređenja izbornog zakonodavstva, Komšić kaže da je time jasno odabrao stranu i to je legitimno, ali pogrešnom.

- Konaković je odabrao etničku priču u BiH, što je pogrešno i vodi dubljim podjelama. U tom slučaju smo onemogućeni da funkcionišemo kao normalna demokratska država u kojoj vladaju oni koji su dobili povjerenje na izborima. Koncept etničkog dovest ćemo do toga da nikad nećemo moći postati članica EU i NATO-a. Nedopustivo je da se do funkcija dolazi po etničkom principu i EU nas neće kao takve prihvatiti. Isto je sa NATO savezom – mišljenja je Komšić.

Komšić priželjkuje da BiH konačno profunkcioniše kao moderna demokratska država sa jednim predsjednikom.

- Vjerujem da će doći dan kad će BiH imati jednog predsjednika države. Nisam siguran da ću to doživjeti, iskreno, ali se nadam da hoće generacije koje dolaze. Kada bi se ljudi cijenili po tome koliko su kvalitetni i kakve su ličnosti, a ne po etničkom porijeklu, stvari bi u ovoj zemlji bile postavljene na zdravije temelje – kazao je Komšić.

Izjave Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a, u kojima nastoji izazvati mržnju stanovnika manjeg bh. entiteta spram glavnog grada Komšić ocjenjuje besmislenim.

- Dodik stalno pokušava ljude u entitetu RS ubijediti da u Sarajevu imaju neprijatelje, iako je to besmisleno. Ni Džaferović ni ja nikad nismo radili protiv interesa građana iz entiteta RS. Namjerno je zaboravio pomenuti da na sjednici Predsjedništva BiH nije dopustio razmatranje gasovoda Južna interkonekcija preko Hrvatske za ljubav Dragana Čovića, čime smo ostali zavisni od ruskog plina. Cilj je osnivanje preduzeća Herceg-Bosne za plin po želji HDZ-a, umjesto da imamo snabdijevanje plina drugom rutom. To je Dodik, petlja, laže, takav je, njegov cilj je provokacija i izazivanje agresivne reakcije prema entitetu RS u kojem želi dominaciju, da bude glavni baja, što mu nije uspjelo u Predsjedništvu BiH – ispričao je Komšić.

Kako kaže, ne pristaje na pregovore u kojima će se dovoditi u pitanje budućnost i opstanak BiH.

- Ne možemo se dogovarati oko toga hoće li ova zemlja postojati. To je neupitno. Isto tako, zašto da se dogovoramo o nečemu o čemu je već postignut dogovor. Ako je to Izborni zakon BiH, hajdemo povući donju crtu. Ukoliko je to ispunjavanje zahtjeva HDZ-a, u tome nećemo učestvovati. Ako je to provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, u redu, ali u granicama postavljenim tim odlukama. O tome smo raspoloženi dogovarati se, no ne i o tome treba li se ova zemlja raspasti – upozorava Komšić.

Dodikove nove secesionističke prijetnje i najave otjcepljenja entiteta RS za Komšića su nerealne, no ističe da ih ipak treba shvatiti ozbiljno.

- Karadžić je imao isti interes. Sada više nije Radovan, jeste Milorad. Ako nije moglo 1992., neće ići ni 2022. godine. Mislim da bi iskoristio trenutak ako bi mu se ukazao. Tako su mislili Karadžić i Milošević. Nisam siguran da bi to završilo istim ishodom kao 1995. godine, odnosno bilo bi nepovoljno po Dodika – poručio je Komšić.

U pogledu očekivanja od budućeg saziva Predsjedništva BiH, Komšić je prognozirao isti odnos snaga u korist BiH.

- Neće biti omjera 2:1 protiv BiH, ostat će isto i treba nastaviti u tom smjeru novi mandat. Kad već ne može biti 3:0, bit će 2:1 za BiH. Ovu zemlju ne može niko uništiti – zaključio je Komšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.