open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Komšić: Rusija podržava uvođenje aparthejda u BiH kroz zahtjeve HDZ-a, daje podršku savezu Dodik - Čović
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je za crnogorske medije govorio o krizi u našoj državi, politici Milorada Dodika, ulozi Srbije i Rusije...  
14.01.2022. u 08:55
get url
text

VEZANI TEKST - Index.hr o Dodiku: Firer iz Laktaša je iracionalni fanatik koji BiH gura u sukobe, Vulin je Vučićeva dvorska luda

- Rusija snažno podržava uvođenje aparthejda u BiH kroz zahtjeve Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, što predstavlja glavnu podršku proruskom savezu Dodik - Čović. Obje te politike u potpunom sadejstvu rade na razvaljivanju države BiH. Zvanični Beograd prati zvaničnu politiku Moskve - rekao je Komšić za podgoričku Pobjedu.

Složio se sa nedavnom izjavom književnika Andreja Nikolaidisa, koji je kazao da ako padne BiH, pada i Crna Gora.

- Pod čiju vlast? Pod velikosrpsku i rusku. Pitanje Kosova, status Sjeverne Makedonije, uplitanje država članica EU-a i NATO-a u unutrašnja pitanja država zapadnog Balkana, kao i nikada zatvorene velikodržavne politike i planovi tih zemalja - Bugarska u odnosu na Sjevernu Makedoniju, Hrvatska u odnosu na BiH - govore o tome kako bi se taj požar lako mogao prenijeti na cijeli Zapadni Balkan, ali i zahvatiti dijelove EU-a. Nismo jednom u historiji svjedočili kako ono što se dešava na ovim prostorima "pali vatre" po Evropi - naglasio je Komšić.

VEZANI TEKST - Čović za HRT: Izetbegović BiH doživljava kao pašaluk, Islamska zajednica "progurala" Komšića

Osvrnuo se i na odnos Hrvatske prema BiH.

- Hrvatska bi mogla igrati dosta konstruktivniju ulogu. Međutim, ako je suditi po izjavama njenog predsjednika koji daje podršku Dodiku, ta se uloga onda ne može nazvati konstruktivnom.

I to nije samo moj zaključak; svjetski mediji o tome pišu. Pored toga, ne prestaju da se blamiraju u Vijeću Evrope i u Evropskom parlamentu, gdje se stalno odbijaju njihove rezolucije i amandmani o takozvanoj konstitutivnosti i etničkom političkom predstavljanju u BiH - poručio je Komšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.