open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva BiH
Komšić predložio Tegeltiji uvođenje obaveznog PCR testa na ulazu u BiH
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji prijedlog za uvođenje novih mjera kontrole svih osoba prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu te ministru zdravstva i socijalne zaštite RS Alenu Šeraniću molbu za koordinaciju mjera za sprječavanje pandemije koronavirusa.
30.03.2021. u 16:15
get url
text

- Bosna i Hercegovina se nalazi u najtežoj zdravstvenoj situaciji od početka COVID pandemije, i neophodno je da svi nivoi vlasti aktivno učestvuju u suzbijanju pandemije, kroz niz mjera koje su zakonski moguće. Jedna od takvih mjera je i uvođenje obaveznog PCR testa prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu za sve osobe, kako bi se u narednom periodu smanjila mogućnost dodatnog unosa i širenja koronavirusa - naveo je Komšić.

U prijedlogu upućenom Tegeltiji član Predsjedništva BiH istakao je da je mjera obaveznog PCR testiranja prije ulaska u Bosnu i Hercegovinu jedna od tema o kojoj su razgovarali na sastanku, uz doneseni zaključak da im se uputi zahtjev da takav prijedlog razmotre i odluku o tome donesu u najkraćem mogućem roku na nivou države Bosne i Hercegovine.

- Imajući u vidu epidemiološku situaciju u kojoj se nalazi cijela država, oba entiteta i niz kantona, siguran sam da ćete donijeti ispravnu odluku koja je u interesu svih građana Bosne i Hercegovine - istakao je.

Komšić je u dogovoru s delegacijom Vlade KS zatražio od ministra zdravstva i socijalne zaštiteta etniteta RS da se u narednom periodu koordiniraju aktivnosti Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite RS s nadležnim institucijama države Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine i nadležnim kantonalnim organima.

- BiH se nalazi u najtežoj zdravstvenoj situaciji od početka COVID pandemije, i neophodno je da svi nivoi vlasti aktivno učestvuju u suzbijanju pandemije kroz koordiniran nastup. Mjere koje se donose bez koordinacije na nivou ministarstava i kriznih štabova, mnogo puta ne donose željeni rezultat - naveo je u prijedlogu Komšić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.