open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Komšić povukao priznanje Kosova sa dnevnog reda, Dodik sam glasao
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nije priznalo Kosovo, saznaje Srna.
15.10.2020. u 15:44
get url
text

Vijest je to koja je odjeknula i u drugim medijima naklonjenim Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjedniku SNSD-a. 

- Glasali su protiv priznanja samoproglašenog Kosova - navodi se, uz pojašnjenje da su priznanje Kosova odbila sva trojica članova Predsjedništva BiH. 

Međutim, istina je potpuno drugačija. 

Član Predsjedništva Željko Komšić, koji je bio predlagač tačke dnevnog reda o priznanju Republike Kosovo, povukao je prijedlog odluke sa dnevnog reda sjednice Predsjedništva BiH.  

Dakle, predsjedavajući Šefik Džaferović i Komšić nisu se uopće izjašnjavali u vezi s Kosovom na bilo koji način dok je Dodik glasao protiv priznanja?! 

Predsjedništvo je 17. septembra glasalo u vezi s priznanjem Kosova. Tada su Džaferović i Komšić glasali da BiH prizna Kosovo dok je Dodik bio protiv. Danas se Predsjedništvo o tome trebalo izjašnjavati u drugom krugu glasanja. Da se prilikom glasanja ponovila ista situacija kao i prošli put, Dodik bi od Narodne skupštine RS-a mogao tražiti izglasavanje zaštite vitalnog entitetskog interesa. Međutim, od toga neće biti ništa. 

Očekuje se da će članovi Predsjedništva detaljnije pojasniti šta se dešavalo na sjednici na konferenciji za medije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.