VEZANI TEKST - Čović: Očekujem da Schmidt završi posao, ako to ne uradi HNS ima odgovor

Komšić poručuje kako oni koji pozivaju na teritorijalnu reorganizaciju BiH time samo vrše pritisak, i šalju jednu vrstu javne prijetnje kako bi se njihovi, kako je napisao, anticivilizacijski i antievropski zahtjevi o izmjenama Izbornog zakona ispunili.

- Oni koji o eventualnim rješenjima donose odluke prijetnje etnoteritorijalnom reorganizacijom ne smiju uzeti kao realnost, pored brojnih prijedloga probosanskih stranaka o ograničenim izmjenama Ustava i izbornim zakonima koji su u više navrata dostavljani u parlamentarnu proceduru ali i na uvid međunarodnim zvaničnicima - napisao je Komšić.

Čović je danas u Vitezu kazao da BiH sama treba donositi odluke u svojim institucijama.

- Međutim, ako je visoki predstavnik u posljednje vrijeme već dva puta intervenirao u Izborni zakon BiH, onda očekujemo da taj proces završi na takav način i tu se ne želimo uplitati - naveo je Čović te dodao: 

- Ako ne bude rješenja što se tiče osiguranja ustavne ravnopravnosti i legitimnog predstavljanja, HNS će na to odgovoriti jasno. Napomenuli smo ranije kako ćemo predložiti drugačije rješenje ustroj sistema, pa i teritorijalne organizacije BiH. To znači da ćemo dati racionalna rješenja. Onako kako neki predlažu da ovo bude građanska država oslobođena entiteta, onda je legitimno i sa naše strane predložiti promjene Ustava BiH koje će osigurati takvo nešto - odgovorio je.