open-navfaktor-logo
search
Postoji plan...
Komšić odgovara kako zaustaviti Dodika: Postoje varijante, ali o tome se ne govori ovako javno
Na pitanje novinara da li postoji konkretan odgovor za sve ono što Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i šef SNSD-a, najavljuje ovih dana, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao da odgovor postoji.
18.10.2021. u 13:06
get url
text

- Naravno da odgovor postoji, morate biti dovoljno pametni da se pripremate za sve moguće situacije. Odgovor postoji. U ovom trenutku odgovor na neke poteze koji se najavljuju, po meni, moraju biti isključivo institucionalni.

VEZANI TEKST - Komšić: Dodik je sam sebe ponizio, ali je "napredovao", od Karadžićevih gusala došao je do harmonike

Dakle, ako se prekrši zakon, ako se prekrši Ustav, onda institucije koje su zadužene za zaštitu Ustava i zakona moraju reagirati. U slučaju da je to nemoguće ili se pokaže nemogućim, naravno da postoje varijante. Ali o tim varijantama se ne razgovara ovako javno - kazao je Komšić.

Bilo je mnogo opasnijih tipova od Dodika koji su mislili da mogu šta hoće, bio je Komšićev odgovor na jedno od pitanja o ponašanju njegovog kolege u Predsjedništvu BiH. 

- Kako su završavali, zna se iz historije - rekao je Komšić.  

Kada je u pitanju visoki predstavnik Christian Schmidt i njegova izjava da su "bonske ovlasti u ladici" i da bi bilo najbolje da se ne koriste, Komšić je kazao kako pretpostavlja da i Schmidt čeka prvi konkretan potez Milorada Dodika "u smislu narušavanja ustavnog poretka i u smislu kršenja zakona".

VEZANI TEKST - Džaferović: Ima jedna znakovita novina u ponašanju Dodika

- Ovo dosad, bez obzira na to koliko to nas iritiralo i dizalo pritisak, još su samo riječi. Prvi konkretan potez narušavanja ustavnog sistema Bosne i Hercegovine i kršenja zakona..., zna se koji organi nastupaju. Nastupa Tužilaštvo BiH i policija. Njihova je osnovna funkcija da osiguraju provođenje Ustava i zakona. Ako oni to nisu sposobni ili nisu u stanju da urade, onda imamo malo veći problem u BiH. U slučaju nečega što se karakteriše kao pobuna, secesija dijela zemlje, pa valjda vam je svima jasno kako bi se reagiralo. To jednostavno neće niko dopustiti - rekao je Komšić. 

Ocijenio je da je "sve OK dok se dešava u okviru institucija", pa i održavanje sjednica Narodne skupštine RS-a na Dodikov zahtjev i sa temama koje Dodik delegira. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.