open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Komšić o nedolasku kadrova HDZ-a: To pitajte Sattlera, on je bio sa šampionima evropskih puteva
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je, komentirajući nedolazak zvaničnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH na današnji sastanak Političke radne grupe, kazao da je čuo da su iz te stranke poslali pismo, ali da nije upoznat sa njegovim sadržajem.
04.05.2020. u 16:06
get url
text

- Meni je žao što oni nisu došli. Zašto nisu došli, možda je bolje pitati gospodina Johanna Sattlera. On je bio sa šampionima evropskih puteva neki dan, pa mislim da je to pitanje ispravnije njemu postaviti – izjavio je Komšić.

Dodao je da je danas razgovarano o Odboru za evropske integracije u Parlamentarnoj skupštini BiH, koji nije formiran ni u prošlom mandatu jer je bilo sporno "entitetsko glasanje" u okviru Odbora, što su tražili Srpska demokratska stranka i Partija demokratskog progresa.

- EU i ostatak političkih stranaka su to odbijali. Čak je rečeno od strane predstavnika EU-a da je to praksa koju oni ne poznaju u svom radu, da takvo nešto ne postoji i da su izričito protiv takvog pristupa kada je riječ o glasanju u jednom takvom odboru – kazao je Komšić.

To je, dodaje, jedna od aktuelnih tema i jedna od stvari koje se očekuju od BiH.

- To, uvjetno rečeno, ulazi u par ovih lakših prioriteta koje bismo trebali ispuniti da bismo dobili kandidatski status. Teži su oni koji zahtijevaju izmjenu Ustava – pojasnio je Komšić.

Komentirajući izjavu Milorada Dodika da su uvjeti Evropske komisije "omča oko vrata BiH", Komšić je izjavio da to ne može biti tako.

- Mi kažemo da hoćemo u neki klub koji se zove EU. Kad hoćemo u klub, moramo da pristupamo i postupamo po njihovim pravilima. Nismo mi ti koji možemo diktirati EU. Na nama je samo da kažemo hoćemo li ili nećemo, a ako hoćemo, ovo je 14 stvari koje moramo raditi da bismo se kvalificirali za članstvo. Sa takvom tezom ispada da nećete u EU, mada javno gospodin Dodik ponavlja da hoće – kazao je Komšić.

Konstatirao je da SNSD blokira rad državnih institucija, ali da su već sami prekršili tu odluku učestvujući u radu institucija i glasajući.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.