open-navfaktor-logo
search
Rušenje sistema
Komšić o Dodiku: Ovo ludilo će trajati dok se gospodin ne urazumi, ili ne uzme terapiju
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je danas u Sarajevu da sve izjave njegovog kolege Milorada Dodika, u vezi s teritorijalnim integritetom BiH, postaju predmetom rada Tužilaštva BiH, te da njegova djela predstavljaju rušenje ustavnog sistema države.
15.10.2021. u 11:18
get url
text

Komšić je nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa ministrom za evropske i vanjske poslove Republike Austrije Michaelom Linhartom u Sarajevu rekao da je BiH od priče o evropskom putu, ispunjavanju 14 prioriteta, u kratkom vremenskom roku došla do priče o sigurnosti, stabilnosti, jedinstvu i suverenitetu države.

- Dodik sve što priča postaje, zapravo, predmetom rada Tužilaštva BiH. To vam govorim kao pravnik jer ovo što radi je rušenje ustavnog sistema BiH i time bi se trebalo baviti tužilaštvo i to po službenoj dužnosti. Ako ne bude po službenoj dužnosti, onda će biti po krivičnoj prijavi - naglasio je Komšić.

Dodao je da član Predsjedništva BiH Dodik ide na dva pravca, kada je u pitanju njegova politička taktika. Jedan je usmjeren na domaću javnost, odnosno na narod u bh. entitetu RS, a drugo da međunarodnoj zajednici "stavi do znanja da je on faktor, i da oni moraju prihvatiti ovo što on radi".

- Mislim da u ovom slučaju najveći dio međunarodne zajednice i mi, kojima je do tih civilizacijskih vrijednosti, dakle ne konfliktu ili bilo kakvom sukobu, na istoj smo strani. Dodik ima problem i s međunarodnom zajednicom i s nama. Jednostavno ne želimo biti dio njegovog ludila, bilo političkog bilo fizičkog - rekao je Komšić.

Na pitanje da li će protiv Dodika podnijeti krivičnu prijavu, Komšić je rekao da je to njegova obaveza ukoliko izostane reakcija Tužilaštva BiH.

- Ovo ludilo će trajati dok se spomenuti gospodin ne urazumi, ili ne uzme terapiju. Dotad traje ludilo, kao i svako - kazao je Komšić.

Dodao je da na ovaj način ne poredi cijeli narod s pojedincima ili pojedinim politikama, te konstatuje da Dodik vodi RS u opasnu situaciju.

- RS nije mjesto u kojem se sjajno živi. Ne živi se u cijeloj BiH, ali u RS-u je najlošije. Ako vam presijeku i te dovode kisika, odnosno novca, šta ćete onda? Od kojih para - istakao je Komšić, postavljajući i pitanje ko će isplatiti plaće vojnicima koje Dodik poziva da napuste Oružane snage Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.