open-navfaktor-logo
search
Šta je tražio
Komšić o Dodikovom razgovoru s Lavrovom: Pogrešan potez, danas s Moskvom razgovara još samo Lukašenko
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je za FTV da visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borell i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg imaju razloga za zabrinutost za sigurnost u Bosni i Hercegovini.
28.02.2022. u 22:24
get url
text

- Mi smo i ranije uočili prijetnju po sigurnost cijele regije, ne samo BiH, kad je riječ o ruskom utjecaju. Dobro je da i Borell i Stoltenberg reagiraju na ovaj način, dobro je da dolaze i dodatne trupe EUFOR-a u BiH. Ja bih bio sretniji da je riječ o NATO trupama, koji ima mandat po osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali u svakom slučaju pojačan interes i NATO-a i EU-a za sigurnosnu situaciju i u BiH i u cijeloj regiji bi se moglo posmatrati kao pozitivan znak - kazao je.

O današnjem razgovoru Milorada Dodika i Sergeja Lavrova kaže "u današnjem svijetu dezinformacija, ko zna o čemu su oni razgovarali".

- Činjenica je da je do razgovora došlo na zahtjev Dodika, a ne ruske strane i to je, po meni, još jedan pogrešan Dodikov potez. Danas s Moskvom razgovaraju samo Lukašenko i Dodik. Ne znam šta je Dodik tu govorio i šta je tražio, ali iz njegovih postupaka narednih dana ćemo zaključiti o čemu se tu radilo - naglasio je.

VEZANI TEKST - Dodik zvao Lavrova, "s razumijevanjem primio" objašnjenja ruske strane o napadu na Ukrajinu

Komšić smatra da je NATO na rusku invaziju odgovorio onako kako je mogao.

- Bez obzira na to kako to sve izgledalo Ukrajincima, NATO nije mogao rizikovati direktan sukob s ruskom vojskom jer bi to gotovo sigurno dovelo do svjetskog, vjerovatno nuklearnog rata. NATO daje Ukrajini ono što bismo i mi voljeli da smo imali '92. godine, a nažalost nismo imali, a to je vojna pomoć - kazao je.

Pojašnjava da je BiH u jednoj vrsti obaveze da prati vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a.

- Gospodin Sattler je dolazio kod mene da zahvali za naš jasan stav u vezi s cijelom situacijom oko Ukrajine. Naravno, imamo obavezu kao zemlja članica UN-a, imamo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju što za nas u BiH predstavlja obavezu da usklađujemo vanjsku i sigurnosnu politiku sa EU. Imamo izjavu Predsjedništva iz 2014, koja govori upravo o Ukrajini i poštivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine. Dakle, BiH ima sve neophodne preduvjete, odnosno akte da sve ono što znači danas podršku Ukrajini, što znači pridruživanje politici EU-a pa i SAD-a, i naše izjašnjavanje ima ne samo subjektivan osjećaj da treba biti na pravoj strani, nego ima i podlogu u međunarodnim sporazumima i svemu onome što jeste vanjska politika BiH. Zato nam nije potrebna saglasnost Dodika, bez obzira na to šta on mislio - kazao je Komšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.