open-navfaktor-logo
search
Ovo je treći put
Komšić: Neka Schmidt ukine neustavni zakon o imovini u RS-u ili neka odstupi s pozicije
Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt mora odmah staviti van snage antiustavni Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, kazao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.
07.04.2022. u 16:54
get url
text

VEZANI TEKST - Entitet RS oduzima imovinu državi BiH, Christian Schmidt i dalje dobija mnogo novca i ne radi ništa

Ovaj zakon usvojila je narodna Narodna skupština RS-a, a danas ga je potpisala predsjednica entiteta Željka Cvijanović.

- Ovo je već treći put da se suprotno odlukama Ustavnog suda BiH i suprotno mišljenju OHR-a proglašavaju antiustavni zakoni. Ako Visoki predstavnik nema hrabrosti da ove antiustavne zakone stavi van snage, onda neka odstupi sa pozicije - poručio je Komšić.

Schmidt je danas istakao da Zakon o nepokretnoj imovini, koji je usvojila Narodna skupština RS-a ne utječe na zabranu raspolaganja državnom imovinom i samim tim ne mijenja postojeće zakonsko stanje.

VEZANI TEKST - Schmidt o državnoj imovini: Pozivam vlasti RS-a da Zakon koji je usvojio NSRS odmah stave van snage

Pozvao je vlasti u RS-u da preduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi se navedeni Zakon o nepokretnostima koje se koriste za funkcioniranje javne vlasti RS-a odmah stavio van snage.

- Rješavanje pitanja državne imovine ne može se postići nikakvim jednostranim djelovanjem, već isključivo transparentnim procesom u Parlamentarnoj skupštini BiH, koji bi za rezultat imao usvajanje relevantnog zakonodavstva na državnom nivou kojim se uređuje ovo pitanje - kazao je Schmidt.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.