Kaže da ga je iznenadio poziv u Brisel jer nije očekivao da će on doći u vrijeme pandemije koronavirusa kada je teško putovati, ali je očigledno da dužnosnici Evropske unije koji su pozvali Predsjedništvo BiH u posjetu žele nešto i da im saopće.

- Taj ograničeni napredak koji definitivno jesmo napravili kao država u provođenju ovih 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije postoji, a da li je on razlog za zadovoljstvo, mišljenja sam da se moglo više uraditi - kazao je.

Očekuje da će to biti rečeno i u Briselu, da je BiH napravila neke korake, ali da je trebala ubrzati napredak jer od BiH se očekuje da se donese novi Zakon o javnim nabavkama, izmjenu Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) te da se krene u reformu javne administracije.

Komšić ocjenjuje da je to lakši dio posla i to je metodologija kakvu je postavila Evropska komisija, a potom će se morati početi raditi na težim stvarima koje podrazumijevaju ozbiljne izmjene Izbornog zakona, pa čak i Ustava BiH u smislu prije svega implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava.

- Svjesni smo koliko je to teško u političkim odnosima koji vladaju u BiH u ovom trenutku s nadom da će se to promijeniti ubuduće - dodao je Komšić.

Podvukao je da ovo nije jedini poziv u Brisel Predsjedništvu BiH koje je pozvano i 9. oktobra kada bi se trebali susresti s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, a Komšić očekuje da će se tada razgovarati o istim temama.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić otišli su u službenu posjetu Briselu gdje će se sastati s predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Marijom Sassolijem.

Planiran je i radni ručak sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliverom Varhelyjem te susret s potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom za vanjske poslove i sigurnu politiku Josephom Borrellom.