Komšić je rekao kako su jučer poslali ambasadoricu BiH u Ured kancelarke Angele Merkel i postavili konkretno pitanje: "Da li izjava Christiana Schmidta predstavlja promjenu politike Njemačke u odnosu na izjavu od 6. maja ove godine koju je dala Vlada Njemačke?". 

- Vlada Njemačke je tada rekla šta je njena pozicija i da bi povratak konstitutivnosti bio korak nazad. Njemačka Vlada je jučer rekla da nisu promijenili politiku niti milimetar - rekao je Komšić.

Govoreći o sastanku u zgradi Delegacije EU u BiH, kazao je kako je najviše riječi bilo o blokadi rada institucija BiH koju vrše političari iz Republike Srpske te izbornom zakonodavstvu i Općim izborima 2022. godine. Dotakli su se i tema u regiji.

- Rekao sam sagovornicima da ću naslutiti njihovo mišljenje kroz njihova pitanja, odnosno koje su to politike članica EU. Najviše je bilo pitanja za trenutnu političku krizu u smislu blokada institucija BiH i reforme izbornog zakonodavstva. Bilo je pitanje kako komentiramo izjave visokog predstavnika. Ono što je Schmidt rekao, možda vama zvuči čudno, ali smo mi znali od ranije. Nastao je problem jer je zauzeo stranu tom izjavom. Jer čim branite političke stavove jedne, nazovimo to strane u BiH, onda smo u problemu. Schmidt se suočio s tim. Na tom skupu čule su se strašne izjave koje se tiču Sarajeva i cijelog jednog naroda u ovoj zemlji. Nemojte zaboraviti da postoje takva razmišljanja u određenim krugovima u Evropi. Ja sam reagovao na način kao i jučer - rekao je Komšić.

Kazao je kako je ambasadorima rekao da je "Sarajevo uvijek bilo većinski bošnjački, ali da ga to nikada nije spriječilo da bude multinacionalni, multireligijski i multikulturalni grad".

VEZANI TEKST - Schmidtov simpozij u Njemačkoj: Razmatrano i "muslimansko ostrvo sa znatnim konfliktnim potencijalom"

- Spomenuo sam primjer Sefarda koji su došli iz Španije i ostali tu stotinama godina. Pričao sam i o Eugenu Savojskom koji je spalio Sarajevo i s njim se povuklo katoličko stanovništvo koje se potom vratilo u Sarajevo i ostalo. Sarajevo nikada nije bilo isključivo niti je pripadalo samo jednom narodu ili religiji - rekao je Komšić.

Na pitanje zašto to moramo objašnjavati nakon toliko godina, Komšić je rekao:

- Zato što ljudi izađu na tako ozbiljnom forumu (simpozij u Njemačkoj) i takvu glupost izjave! 

Zaključio je kako ambasadori, bez obzira na lično mišljenje, ne mogu odstupiti od zvanične politike Evropske komisije i Evropske unije, a ona je sadržana u 14 prioriteta Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu.

Naglasio je kako niko od predstavnika međunarodne zajednice nije promijenio politiku prema BiH i ne odustaju od iste.