Potvrđena je nedvosmislena podrška i posvećenost rukovodstva Evropske unije regiji Zapadnog Balkana. Najavljeno da je Evropska unija  odlučna ojačati  podršku političkim, privrednim i društvenim promjenama u regiji. Ponovljeno je da je cilj snažna, stabilna i ujedinjena Evropa.

Neformalnom okupljanju osim Komšića prisustvovali su  još Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, Nikola Dimitrov, ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, Hasim Thaci, predsjednik Kosova i Edi Rama, premijer Albanije.

- Nemojte vi misliti da je Milorad Dodik tako važan ovdje u Briselu da se neko obazire na njega. Gospodinu Vučiću nije bilo drago kako smo mi reagirali prema njemu zbog načina kako je on postupio prema Dodiku. Vidio sam da ga je to malo uvrijedilo i povrijedilo. Ali, šta možete, Bože moj, to je tako - izjavio je Komšić.    

Bila je prisutna i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, zatim visoki predstavnik sa vanjsku politiku i sigurnosti Josep Borell i Andrej Plenković, premijer Hrvatske koja trenutno predsjedava Vijećem EU.

Za predsjednika Michela je prvi put da organizuje ovakav format okupljanja sa svim predstavnicima iz regiona, od kad je preuzeo dužnost šefa EU. Kako su objasnili zvaničnici iz sjedišta EU, cilj organizovanja večere su pripreme samita EU-Zapadni Balkan, koji će biti održan između 6. i 7. maja, u Zagrebu.

Ovaj neformalni sastanak uslijedio je nakon prve posjete predsjednika Charlesa Michela Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, zemljama koje čekaju da dobiju zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora, kao i nakon objavljivanja prijedloga Evropske komisije o novoj metodologiji u vezi sa procesom proširenja.

- Ovo je važan sastanak u pripremi susreta na vrhu EU i Zapadnog Balkana u Zagrebu 6. i 7. maja. Evropska perspektiva za ove zemlje je prema našem mišljenju veoma važna. To znači da ćemo pokušati voditi stratešku raspravu o važnim ciljevima koje moramo pokušati postići zajedno - naglasio je Michel za internet stranicu Evropskog vijeća.

Plenković je u izjavi za "Newsroom" Evropskog vijeća pojasnio da je cilj sastanka zajednička priprema za zagrebački sastanak na vrhu, koji će se održati 6. i 7. maja.  

- Izrazito sam zadovoljan da smo s našom inicijativom da se održi ovaj sastanak, i to 20 godina nakon prvog zagrebačkog sastanka na vrhu u novembru 2000. godine, ponovno snažno stavili na dnevni red najviših institucija Evropske unije pitanje jugoistoka Europe, pitanje proširenja, pitanje podrške susjednim državama Hrvatske na njihovom putu prema EU - kazao je Plenković.