open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Komšić na obilježavanju godišnjice pogibije majora Hašima Spahića: Ljudski je sjećati se heroja BiH
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prisustvovao je obilježavanju 28. godišnjice pogibije majora Hašima Spahića, komandanta Operativne grupe 3 Vareš Prvog korpusa Armije RBiH na Moševićkom brdu, Ilijaš.
11.10.2022. u 15:14
get url
text

U svom obraćanju, član Predsjedništva BiH Željko Komšić poručio je da je od velike važnosti očuvati kulturu sjećanja, da je ljudski sjećati se heroja BiH, te da će svako ko ima barem malo obraza uvijek gajiti sjećanje na ljude koji su izgubili život gradeći ovu zemlju. 

- Važno je zbog budućnosti da šaljemo određenu poruku u smislu iskustva. Ovo iskustvo koje smo mi imali, odnosno generacijsku nesreću da nas zadesi rat, da se borimo za svoju zemlju i svoju kuću, to je nešto što ne treba nikome željeti. Ova zemlja i naši prostori su obilježeni, nažalost, takvim stradanjima i ratovima, i sve što se radi, radi se zbog budućih generacija, da se njima ne bi ponovilo.

Nama koji smo bili njihovi saborci, koji smo branili svoju domovinu, prošli bitke i ove terene gdje su oni, nažalost, izgubili živote, ne treba puno objašnjavati, ali treba mlađim generacijama reći da upamte ove ljude, jer su to bili pravi heroji. Treba da upamte da je ova borba bila veličanstvena.

Kad čovjek pogleda šta smo mi imali i čime smo raspolagali, sa čim smo se sudarili, to je zaista nešto veličanstveno. Teško mi je uporediti, koliko ja poznajem historiju, ovu našu borbu sa nekim borbama u prošlosti. Neka nove generacije pamte ovo, jer ljudi su ginuli, neka uče o onome što se radilo, da se njima ne bi desilo ono što se nama desilo - kazao je Komšić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.