open-navfaktor-logo
search
Uoči izbora
Komšić: Mostar je simbol BiH i iznad je stranačke politike
Predsjednik Demokratske fronte (DF) i član Predsjedništva BiH Željko Komšić boravio je u četvrtak u Mostaru gdje je dao potporu kandidatima Koalicije za Mostar (SDA, SBB, DF, SBiH, BPS) na predstojećim izborima za Gradsko vijeće Mostara.
17.12.2020. u 14:35
get url
text

Na konferenciji za medije Komšić je izjavio kako dogovor o održavanju izbora u Mostaru nije savršen, ali je taj dogovor rezultirao održavanjem lokalnih izbora te su građani i građanke Mostara nakon 12 godina dobili priliku izabrati svoje političke predstavnike u gradskim organima vlasti od kojih mogu očekivati rješavanje nagomilanih problema.

- Osnovna politika DF-a je da je sve ono što je opći interes, sve što je Bosna i Hercegovina, a Mostar je jedan od simbola Bosne i Hercegovine, iznad svega. Mostar je iznad stranačke politike, iznad DF-a kao političke stranke i nitko od vas neće tražiti da žrtvujete opći interes za interes stranke. To je ono oko čega nema igre, a tek poslije toga dolazi stranka, lične ambicije, želje, planovi - kazao je Komišić.

U Komšićevoj pratnji u Mostar je doputovao njegov savjetnik i predsjednik srbijanske političke stranke LDP Čedomir Jovanović.

- Mostar je Bosna u malom i od sreće Bosne zavisi sreća moje Srbije. Žao mi je što se izbori događaju u ovakvoj atmosferi, što ima toliko nepotrebnih tenzija u podijeljenom, opterećenom gradu, suočenom s neizvjesnom budućnosti. Na žalost, tako je u cijeloj regiji i ako negdje trebaju stvari da se mijenjaju neka to bude upravo u Mostaru - izjavio je Jovanović.

Dodao je kako je u Koaliciji za Mostar prepoznao onaj grad kakvog više nema, ali kakav je moguće ponovno stvoriti.

- Ovdje vrijeme kao da je stalo, pola grada je srušeno… Promjene su moguće, a upravo su nedjeljni izbori prvi korak u tim promjenama. Ovaj grad će biti sretan kada ono što je najbolje u njemu, a to su i Srbi, i Hrvati, i Bošnjaci, budu živjeli jedni s drugima, zajedno rješavali probleme, stali jedne uz druge u nevolji i bili jedni uz druge kada se slavi – poručio je Jovanović.

Član SPD-a Miro Lazović kazao je kako se u nedjelju neće dogoditi samo bitka za Mostar, već bitka za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

- Rezultati ovih izbora pokazat će hoće li Bosna i Hercegovina preko ujedinjenog Mostara nastaviti put ka građanskoj Bosni i Hercegovini i euroatlantskim integracijama ili ćemo ostati zaglavljeni u etničkim kolektivitetima. Vjerujem kako će Koalicija za Mostar s drugim strankama krenuti u izgradnju drukčijeg Mostara, nepodijeljenog Mostara, Mostara koji se neće nazivati nekakvim stožernim gradom - kazao je Lazović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.