VEZANI TEKST - Komšić: Schmidt ne djeluje u RS-u, Dejton je postao alat za razna geopolitička natjecanja

- Bar sam primijetio da sa zanimanjem slušaju jer je govor odudarao od uobičajenog izlaganja ambasadora u toj instituciji. Šta ko o tome misli sigurno je vezano za zvanične političke pozicije zemalja koje predstavljaju - rekao je Komšić.

Također, dodao je, ne treba misliti da je, u ovakvoj situaciji u svijetu, baš Bosna i Hercegovina top tema Vijeća sigurnosti UN.

- U svakom slučaju, nastup je primjećen i vlade zemalja članica Vijeća sigurnosti UN će biti obavještene o njemu - kaže Komšić.

Tokom boravka u New Yorku sastao se i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterresom.

Jedna od tema bilo je i to imaju li UN rješenje za ratne sukobe u Palestini i Ukrajini, razgovara li se o mirovnim planovima ili postoji mogućnost da sve preraste u globalni sukob.

- Sa generalnim sekretarom UN-a sam naravno razgovarao i o tim pitanjima. Prenio sam mu svoju podršku, jer u tim slučajevima mogu govoriti samo u svoje ime, njegovim stavovima vezano za ta pitanja. Na žalost, stvarna moć da se zaustavi ova strahota u Gazi je u drugim "centrima moći" u svijetu. Ali, stavovi koje zastupa generalni sekretar UN-a zaista imaju veliku podršku zemalja članica. Kada se pogleda cjelokupna situacija u svijetu ta podrška je čak neuobičajeno velika i jaka - rekao je Komšić za Fenu.