open-navfaktor-logo
search
Poštovati zakone
Komšić: Licemjerno je napadati Izetbegovića zbog revizije tužbe
Komšić kaže da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik više u Banjoj Luci nego u Sarajevu, iznoseći mišljenje da bi trebao više vremena provoditi u glavnom gradu BiH
04.11.2019. u 12:04
get url
text

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je danas u Sarajevu da sve u državi gubi smisao ako nije uspostavljena vlast, uključujući i održavanje izbora jer se postavlja pitanje zašto ih organizirati, ako se vlast ne može uspostaviti. Za njega je ključno pitanje da li će se poštovati zakoni i odluke koje su ranije donesene jer ukoliko se dovede u situaciju da se svake četiri godine preispituju svi zakoni i odluke koji su doneseni, onda sve postaje upitno u BiH.

- Formiranje vlasti je "zapelo" na tehničkoj stvari i na poštivanju zakona i odluka Predsjedništva BiH. Tražimo da se mandatar i politička struktura koja ga predlaže obavežu da poštuju odluke Predsjedništva BiH, u čijem je donošenju učestvovala i ta politička struktura, uključujući MAP i ANP. U protivnom nema stabilnosti u državi - stav je Komšića.

Ipak, naglasio je, da s obzirom na političke odnose unutar zemlje, Predsjedništvo BiH radi korektno, dodajući da nema zastoja u onome što se odnosi na ustavne nadležnosti. Komšić kaže da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik više u Banjoj Luci nego u Sarajevu, iznoseći mišljenje da bi trebao više vremena provoditi u glavnom gradu BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je jasno odbio komentirati izjave nosioca liste "Samoopredjeljenje" Sulejmana Ugljanina koji je poručio da će, ukoliko oni dobiju podršku na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), Bošnjaci dobiti status konstitutivnog naroda u Srbiji, a Sandžak autonomiju.

Kazao je da su u pitanju izjave državljanina Srbije zbog čega ne želi da se miješa u stvari drugih država, napominjući da ni BiH ne želi da se susjedi miješaju u njene unutrašnje stvari. Nazvao je licemjernim napade pojedinih predstavnika političkih partija na predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u vezi s podnošenjem revizije tužbe BiH protiv Srbije, navodeći da je Izetbegović tada imao podršku svih koji ga danas napadaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.