open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Komšić i Džaferović uputili telegrame sućuti povodom smrti Chiraca
Odlazak predsjednika Jacquesa Chiraca veliki je gubitak za cijeli miroljubivi svijet, naveo je Komšić
26.09.2019. u 14:08
get url
text

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je telegram saučešća povodom smrti bivšeg francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca predsjedniku Republike Francuske Emmanuelu Macronu, porodici Chirac i građanima Francuske.

- Vaša ekscelencijo, izražavam najdublje i najiskrenije saučešće Vama, porodici preminulog i građanima Republike Francuske, u ime Predsjedništva BiH i u lično ime. Odlazak predsjednika Jacquesa Chiraca veliki je gubitak za cijeli miroljubivi svijet, i za one koji poštuju temeljne civilizacijske vrijednosti kao što su sloboda, mir i demokratija. Poseban je to gubitak za građane Republike Francuske, ali i građane države Bosne i Hercegovine, koji nikad neće zaboraviti prijateljsku pomoć predsjednika Chiraca u borbi za mir i nezavisnost Bosne i Hercegovine. Još jednom izražavam najdublje i najiskrenije saučešće Vama, porodici preminulog i građanima Republike Francuske - napisao je Komšić.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je također telegram saučešća povodom smrti Chiraca:

"Jacquesa Chiraca pamtit ćemo u Bosni i Hercegovini kao prijatelja naše zemlje koji je dao snažan doprinos angažmanu međunarodne zajednice na zaustavljanju rata, a kasnije i na uspostavljanju mira, reintegraciji BiH i trasiranju njenog euroatlantskog puta.

Ime predsjednika Chiraca ostat će zapisano u historiji kao časno ime, jer je spadao među one svjetske lidere koji su jasno razlikovali dobro od zla, te imali hrabrosti da se uključe u borbu protiv mračnih sila koje su vršile teror nad nedužnim građanima Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine".

Stari most u Mostaru večeras će u 20 sati biti osvjetljen bojama zastave Francuske povodom smrti Chiraca, najavljeno je iz mostarskog Centar za mir.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.