open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Komšić i Džaferović sa premijerom Slovenije: Riješiti pitanje migracija
Sagovornici su razgovarali i o problemu ilegalnih migracija u Bosni i Hercegovini i Evropskoj uniji
05.12.2019. u 13:56
get url
text

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović razgovarali su s predsjednikom Vlade Republike Slovenije Marjanom Šarecom. Naglašeni su tradicionalno dobri i prijateljski odnosi BiH i Republike Slovenije, što potvrđuju intenzivni bilateralni susreti na svim nivoima. Istaknuto je da BiH želi jačati odnose i saradnju s Republikom Slovenijom u raznim oblastima, posebno na ekonomskom planu.

Republika Slovenija snažno podržava proces proširenja EU-a na Zapadni Balkan. Bez Zapadnog Balkana EU neće biti kompletna, naglašeno je na sastanku. Iskazana je jasna podrška Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu. Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zahvalnost na dosadašnjoj podršci i pomoći Republike Slovenije prema BiH u procesu integracija u EU.

Sagovornici su razgovarali i o problemu ilegalnih migracija u Bosni i Hercegovini i Evropskoj uniji. Istaknuto je da je potrebno zajedničkim pristupom prema institucijama Evropske unije i nove Evropske komisije riješiti pitanje migracija na zadovoljavajući način.

{$galerijaFotografija}

Prije sastanka s premijerom Republike Slovenije Marjanom Šarecom upriličen je razgovor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora s članovima akademske zajednice na temu "Pogledi/stajališta na ustavnopravna pitanja Bosne i Hercegovine", koji je održan na Novoj univerzi u Ljubljani, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

Komšić i Džaferović su povodom obilježavanja dvadeset godina rada Međunarodnog fonda za jačanje ljudske sigurnosti (ITF) u protivminskim akcijama u Bosni i Hercegovini i saradnje sa Centrom za uklanjanje mina u BiH, jučer posjetili sjedište ITF-a u Ljubljani.

ITF je prisutan u BiH od 1998. godine i do sada je više od 180.000 djece i odraslih učestvovalo u ITF programima upozoravanja na mine, 917 žrtava mina dobilo je zdravstvenu rehabilitaciju, a više od 5.000 žrtava mina iz BiH socijalno-ekonomsku podršku kroz sportske aktivnosti. Od 1998. godine do danas u BiH je očišćeno i vraćeno stanovništvu na upotrebu gotovo 90 km2 minski sumnjivog i zagađenog područja. Za sve projekte u Bosni i Hercegovini ITF je prikupio više od 200 miliona USD za 20 godina. Cilj deminerske zajednice u BiH, uključujući i ITF, jeste da do početka 2020. godine smanji veličinu minski sumnjivih i zagađenih područja ispod 1.000 km2.

Razg. sa ak. zaj..jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.