Govoreći o dosadašnjem toku ruske agresije, ambasador Kirilič je ukazao na činjenicu da kada ruski agresor ne ostvari željene vojne ciljeve, tada se najčešće okreću uništavanju civilne infrastrukture i civila, ostavljajući iza sebe potpunu pustoš, uz nadu da će ovakvi ruski surovi zločini biti procesuirani na odgovarajućem međunarodnom tribunalu, saopćeno je iz Komšićevog Kabineta.

VEZANI TEKST - Bećirović sa ukrajinskim ambasadorom: Većinska BiH podržava borbu Ukrajine za slobodu

Komšić je ponovio svoju podršku Ukrajini u njihovoj borbi protiv ruske agresije, što će se manifestirati i kroz učešće predstavnika Bosne i Hercegovine u različitim međunarodnim institucijama.

On je istakao i jednu od ključnih razlika u odnosu na agresiju koju je preživjela Bosna i Hercegovina, a koja se odnosi na to da u to vrijeme naša zemlja nije imala ovaj vid podrške iz međunarodne zajednice, te je jedno vrijeme bila ostavljena da se potpuno sama brani i odbrani od daleko nadmoćnijeg agresora.

Sagovornici su se složili da se putem podrške ukrajinskoj borbi protiv ruske agresije, zapravo vodi i borba za međunarodni poredak i sistem vrijednosti, u kojem zaštita temeljnih principa međunarodnog prava ne može imati bilo kakvu alternativu.