open-navfaktor-logo
search
Ugrožena sigurnost
Komšić: Država BiH garantuje zaštitu uposlenicima OHR-a od Dodikovih prijetnji
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić poručio je da će država Bosna i Hercegovina garantovati sigurnost i zaštitu uposlenicima međunarodne zajednice u BiH, odnosno uposlenicima OHR-a, od eventualnog pokušaja nasilja nad njima, imajući u vidu zahtjev uposlenika Ureda visokog predstavnika koji su poručili da se osjećaju nesigurno poslije izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je OHR neprijateljska organizacija za Srbe. 
23.04.2020. u 18:38
get url
text

- Osjećaj nesigurnosti koji je proizveden kod uposlenika OHR-a posljedica je ličnog primitivizma Milorada Dodika, i to nikako nije stav države Bosne i Hercegovine. Institucije države Bosne i Hercegovine i nadležne sigurnosne agencije u svakom trenutku su spremne da intervenišu i sprječe bilo kakav pokušaj ugrožavanja lične sigurnosti uposlenika OHR-a - naveo je Komšić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Uposlenici OHR-a ranije su poručili da se osjećaju nesigurno nakon izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je kazao da je "OHR neprijateljska insitucija za Srbe".

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić danas je na konferenciji za medije potvrdio da je dobio zahtjev uposlenika OHR-a koji su poručili da se osjećaju nesigurno poslije izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je "OHR neprijateljska institucija za Srbe".

- Tačna je informacija da smo dobili zahtjev od predstavnika OHR-a u kojem on traži da naša Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, odnosno direktor Vilić i ja, kao ministar sigurnosti BiH, budemo upoznati da se osoblje OHR-a nakon izjave Dodika, u kojoj on spominje OHR kao neprijateljsku institucija za Srbe, osjećaju nedovoljno sigurnim. Ovo je situacija koja se i ranije dešavala, naša obavještajna služba OSA i naše druge sigurnosne agencije napravit će provjeru da li zaista jeste povećan stepen ugroženosti OHR-a i od koga i nakon toga Direkcija za koordinaciju policijskih tijela može pojačati mjere oko zgrade OHR-a ili osoblja ukoliko se ovaj zahtjev zaista pokaže realnim - rekao je Radončić.

Nešto kasnije oglasio se i Dodik, koji je kazao da je "ponašanje uposlenika Kancelarije visokog predstavnika (OHR) najbolja potvrda da je godinama u pravu kada tvrdi da je "OHR parazitska i nedobronamjerna organizacija, na koju je bačeno nevjerovatno mnogo novca".

- U trenutku dok se svi borimo da spašavamo živote ljudi, koji su napadnuti od realnog virusa, neko bi da se mi bavimo nepostojećim prijetnjama anonimnim službenicima jedne propale međunarodne firme - rekao je Dodik za Srnu.

Ocijenio je i da je "Valentin Inzko za platu od 24.000 eura mogao smisliti bolju pakost od zloupotrebe osoblja kojem je nadređen".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.