Komšić je naveo da ponuđeni dokument ima svoja dva dijela - preaumbulu ili uvod u kojem se kaže kakvo je trenutno stanje u ustavnom i političkom smislu u Bosni i Hercegovini.

Tu se citiraju pojedine odredbe Ustava BiH, kao i niz važećih političkih odluka i akata.

- Drugi dio, koji je mnogo važniji, govori o tome kakva bi Bosna i Hercegovina trebala biti ako hoće dobiti kandidatski status za Evropsku uniju. U tom drugom, važnijem dijelu dokumenta, nema "legitimnog predstavljanja" niti "konstitutivnosti" (osim u preambuli koja se izvodi iz Ustava BiH) jer to nije dijelom evropskih standarda. Zato se prednost daje svim presudama Evropskog suda za ljudska prava, nakon čega dolazi jedina neprovedena presuda Ustavnog suda BiH u predmetu "Komšić" te preporuke Venecijanske komisije, koja u svom mišljenju iz 2005. godine smatra da treba ukinuti Domove naroda - ističe Komšić.

VEZANI TEKST - Komšić zadovoljan sporazumom iz Brisela: Dodik se mučio pa prihvatio, hotelske želje neispunjene

Najzad, kako je dalje dodao, navode se i preporuke ODIHR-a/OSCE-a koje govore i zaštiti integriteta izbora. Osim toga, dogovoreno je poštivanje i drugih presuda međunarodnih sudova, kao što su one presude o genocidu i ratnim zločinima, kao i presude domaćih sudova, kao što su, između ostalog odluke Ustavnog suda BiH o državnoj imovini, poljoprivrednom zemljištu i druge, ali sve u skladu sa evropskim standardima.

- Dogovorena je i "glatka", odnosno, nesmetana provedba izbornih rezultata na svim nivoima, a u skladu sa zakonom propisanim rokovima, prema tome jedini koji ima razloga za nervozu je Dodik i njegov partner Čović - ustvrdio je Komšić, saopćeno je iz njegovog kabineta.