open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva BiH
Komšić: Čović je Sattlerov miljenik, izbora možda i ne bude
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da smatra da je Dragan Čović miljenika šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera.
19.05.2021. u 18:51
get url
text

O kandidaturi za Predsjedništvo BiH na izborima 2022. godine Komšić je rekao da mu je "besmisleno da razmišlja o tome, a izbora možda i ne bude", dodavši da bi Dodik i Čović bi mogli blokirati održavanje izbora.

O razgovorima s drugim političkim strankama o ujedinjenju Komšić je u intervjuu za N1 rekao će se taj proces "završiti nekom vrstom ujedinjenja".

- Da li će Platforma za progres učestvovati ili ne vidjet ćemo. Ja nisam od Hadžikadića tražio ništa, on je taj koji je preko Mire Lazovića došao meni da se ide s tim ujedinjenjem. Ja sam rekao – lično mislim da je to dobra ideja. Da treba ići u ukrupnjavanje političkih subjekata. Predsjendištvo Demokratske fronte (DF) je reklo ok, idemo u to. Na provom sastanku bio Hadžikadić, DF, Građanski savez (GS), Socijaldemokrati, rekao sam – da odagnam sve dileme oko bilo čega, rekao sam im – vi da znate, ne vidim se niti na čelu te stranke niti u rukovodstvu te stranke. Vidim da je Enver Bijedić rekao to negdje. Šta će biti – raspoloženi smo za to. Šta će Hadžikadić uraditi vidjet ćemo, ali je meni došao s tom pričom. Spremni smo da DF-a ne bude ako ćemo praviti subjekat. Stranke nisu subjekt same sebi. Nije svrha stranke da ja budem nešto, nego da se donese nešto dobro i korisno ljudima - navodi Komšić.

Kada su u pitanju pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH predsjednik DF-a rekao je da "ćemo sretni ako usvojimo izmjene Izbornog zakona kojima se dekriminalizira izborni proces".

- Iskreno, mislim da je Izetbegović u manjini u Predsjedništvu svoje stranke, kada je riječ o tome popustiti HDZ-u. On je tvrđi od većine svoje stranke. On je nepopustljiv u toj grupi. To je moj utisak. U rukovodstvu SDA izetbegović spada u manjinu popustiti ili ne Izbornom zakonu - rekao je Komšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.