Komšić je naglasio da smo imali vrlo tešku godinu iza nas.

- Izgubili smo mnogo prijatelja i članova porodice. Udaljili smo se jedni od drugih. Poštujući epidemiološke mjere prestali smo se rukovati, grliti i družiti. Mnogi su ostali bez posla i morali zatvoriti svoje firme. 2020. sigurno nije godina koju ćemo pamtiti po dobrom. Mi, Bosanci i Hercegovci, najjači smo baš kad nam je najteže. Neke mnogo moćnije i ekonomski naprednije države od naše, sa kvalitetnijim zdravstvenim i političko-pravnim sistemom, zemlje koje nisu uništene ratovima, nisu djelovale tako efikasno u suzbijanju koronavirusa za razliku od nas - naveo je.

On je rekao da na tome moramo biti zahvalni našim hrabrim zdravstvenim radnicima - ljudima koji su spašavali živote u nezahvalnim uslovima rada, ali i svim građanima koji su pretrpjeli mnogo. Dodao je da nas u novoj godini čeka puno rada i odgovornosti.

- 2021. sigurno neće biti laka, ali očekujem da ćemo naći odgovor na ekonomsku krizu i uspješno nastaviti borbu protiv COVID-a 19. Naredna godina može biti godina velikih promjena u Bosni i Hercegovini. Godina u kojoj ćemo se i dalje boriti sa pandemijom, ali i godina u kojoj ćemo krenuti ka oporavku i obnovi privrede. Bit će to godina u kojoj će i političke promjene na Zapadu sigurno pozitivno uticati na promjene u Bosni i Hercegovini. Naredna godina može biti i prilika da se svi mi, na svim nivoima vlasti iz cijele Bosne i Hercegovine, okupimo oko zajedničkih ciljeva: da, pored poboljšanja zdravstvenog sistema, nastavimo borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, uradimo reformu pravosuđa, poboljšamo obrazovni sistem, infrastrukturu, jačamo demokratiju, ljudska prava i prava manjima, i sve ono što će BiH brže integrisati u članstvo NATO-a i EU - kazao je.

Član Predsjedništva BiH dodao je da je uprkos svim problemima u državi pun nade i optimizma.

- Imamo mogućnost i sposobnost izboriti se za bolju Bosnu i Hercegovinu, za dobrobit svih njenih građana i građanki. Odgovornost je na svima nama. Prije svega moramo vjerovati i poštovati jedni druge, pomagati onima kojima je pomoć najpotrebnija. Nadam se da će naredna godina donijeti više prosperiteta, razumijevanja  i tolerancije među ljudima - rekao je.

Komšić je još jednom svim Bosancima i Hercegovcima poželio sretnu i uspješnu 2021. godinu, saopćilo je Predsjedništvo BiH.