open-navfaktor-logo
search
Svečana akademija
Komšić: Bolje je živjeti jedan dan u svojoj državi i slobodi, nego vječnost u tuđoj ili u poniženju
U sarajevskoj Vijećnici održana je svečana akademija povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Domaćini svečane akademije su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.
01.03.2022. u 20:25
get url
text

- Prvog marta 1992. godine otpočet je proces stjecanja nezavisnosti, bolan i težak, ali isto tako, kao i mnogo puta u našoj ranijoj istoriji koja se naslanja na tradiciju antifašističke borbe, nužan i neophodan. U tome procesu za nezavisnost naše države borili smo se na uzvišen i dostojanstven način, uz nažalost velike žrtve i pomoć svijeta koja je, iskreno govoreći, obično izostajala - kazao je, između ostalog, Komšić u svom govoru. 

VEZANI TEKST - Sarajevo: Stotine automobila u koloni sa zastavama povodom Dana nezavisnosti BiH

Dodao je da se često sjeti svojih palih drugova.

- Da, oni bi danas bili tu sa nama da su imali čime, osim srcem, da brane domovinu. Njima nije falilo ni hrabrosti ni odlučnosti, ni ljubavi prema domovini, niti su imali dileme za što se i u ime čega se bore. Jedino što nam je falilo su sredstva odvraćanja od nasilnika i onih za koje nisu vrijedila nikakva pravila, niti čast, niti išta što pripada civilizacijskom krugu. Pa ipak i pored svega toga porazili nas i uništili nisu, ni nas ni državu Bosnu i Hercegovinu.

Stoga danas neprijatelji naše države znaju da nismo, kao što se to u narodu kaže repa bez korijena, i da ćemo se spremniji i još odlučniji za nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet, boriti opet, ako budemo morali. Posljednje što želimo jeste da se moramo opet boriti, ali neka znaju i neprijatelji i prijatelji; časna borba za slobodu, demokratiju i ljudska prava za nas je ideal važniji od nedostojanstvenog mira. Bolje je živjeti jedan dan u svojoj državi i u slobodi, nego proživjeti vječnost u tuđoj ili u poniženju - poručio je Komšić.

Kazao je da se, kako nas uči potresni i uznemirujući primjer Ukrajine, nezavisnost države ne podrazumijeva kao trajna kategorija ako ste okruženi nepoštenim i zlonamjernim susjedima.

- Trideset godina napada na našu državu, kako onih iznutra tako i izvana, nisu samo znak ranjivosti, nego i znak snage i izdržljivosti. Iz toga dualiteta snage i ranjivosti proističe realnost koju živimo. Realnost koju živimo primorava nas da danas, kada cijeli svijet uviđa i prihvata podjelu na one koji poštuju međunarodno pravo i suverenitet drugih država, te na one koji se na agresivan način miješaju u unutrašnja pitanja drugih zemalja, mi u Bosni i Hercegovini jasno detektujemo to ko je na kojoj strani. Ko je za svetost granica i nepovredivost suvereniteta, a ko smatra normalnim podržavati secesionističke i rušilačke sile u drugim državama - rekao je Komšić.

Napomenuo je da se ovdje raspoznaju i dominantne politike u Bosni i Hercegovini.

VEZANI TEKST - Trideset godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine

- Prema politikama i agresivnim namjerama tih politika, koje očevidno stoje izvan demokratsko - civilizacijskog kruga, ne smije biti nikakve popustljivosti. Mi smo prvi koji se tim politikama moramo suprotstaviti. Upravo zbog toga želio bih da danas, kada obilježavamo 30 godina od stjecanja nezavisnosti, kao građani Bosne i Hercegovine zaboravimo sve naše unutarnje i ideološke političke razlike i da budemo ponosni na ono što imamo. Tek ukoliko budemo cijenili ovo što trenutno imamo, a državu imamo, moći ćemo da u budućnosti izgradimo državu po mjeri svih njenih građana, suverenu, nezavisnu, i naglašavam, sigurnu - dodao je Komšić.

Naglasio je da naša zemlja trenutno i nije onakva kakvom su je neki njeni odani borci zamišljali prije 30 godina, ali nije ni onakva kakvom su je zamišljali njeni neprijatelji, niti će ikada takva da bude.

Govor je završio riječima "živjela Bosna i Hercegovina". 

- Ali sjetimo se i onih koji večeras pate, ali se bore za svoju domovinu. Živjela i Ukrajina - rekao je Komšić.

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, je kazala, između ostalog, da napadi na nezavisnost BiH od onih koji je ne vole nisu nepoznanica.

- Ne bojimo ih se, ali ih ne potcjenjujemo - dodala je Karić i istakla da nas neće pokolebati oni koji nasrću na BiH, a da nas jedino mogu ugroziti lakomislenost, nerad.

Edin Forto je tokom govora ponovio referendumsko pitanje te pitao jesmo li za državu ravnopravnih građana, ravnopravnih naroda.

- 30 godina kasnije i dalje smo za, zajedno - dodao je.

Federalni premijer Fadil Novalić nagalsio je da BiH danas slavi 30 godina nezavisnosti ispunjenih ponosom ali i teškim iskušenjem, posebno posljednjih dana.

Dodao je da Bosanci i Hercegovci s tugom i nemirom prate dešavanja u Ukrajini, uistinu suosjećaju sa Ukrajincima, te da se nada da će izdržati i odbraniti svoju domovinu kao i mi svoju.

- Svjedoci smo pokušaja domaćih retrogradnih snaga podržanih poznatim vanjskim faktorima, ali nema sumnje da bh. patriote znaju naći pravi odgvoor i oduprijeti se svim nasrtajima na našu nezavisnost i suverenitet. Ovo je datum kada smo odredili svoj put budućnosti. BiH je danas puno jača nego 1992. i naš je posao i obaveza je jačati je sve više. FBiH ide tim putem - poručio je Novalić.

Nakon svečane sjednice upriličen je prijem za zvanice, ali i vatromet na više lokacija u Sarajevu.

{$galerijaFotografija}

Vijećnica, Dan nezavisnosti, 01.03.2022
1 od 16
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.