Nedjelja, 18.04.2021.
FOTO: Muhidin Živojević

Komšić: Bit će komentara, bitno je spašavati živote; Džaferović: BiH je iskazala solidarnost sa Srbijom slanjem ljekara

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je za potrebe Federacije BiH 5.000 vakcina Covishield protiv COVID-19, koja se po licenci AstraZenece proizvodi u Indiji.

Nakon primopredaje i sastanka održanog sa članovima Predsjedništva BiH, koji su ga i dočekali jutros na aerodromu organizirana je press konferencija.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, zahvalio se Vučiću, te istakao da su odnosi Srbije i BiH dobri, ali da ima dosta otvorenih pitanja o kojima su razgovarali danas.

- Jedna od najboljih inicijativa dolazi od Vučića. To je da se za dva, tri mjeseca organizuje forum između BiH i Srbije u Beogradu. Mi smo to prihvatili i formalizat ćemo tu inicijativu kroz odluku Predsjedništva BiH. Time ćemo doći do rješenja kako poboljšati saradnju između BiH i Srbije i svih onih koji imaju interesa da se nađu na tržištu Srbije. Robna razmjena može da bude daleko veća i mislim da će takav jedan forum doprinijeti svemu tome – rekao je Dodik, ističući da dolazak vakcina iz Srbije u BiH, na najbolji način govori o politikama koje se vode u toj zemlji.

Vučić je istakao da su vakcine namijenjene za područje Federacije BiH te dodao da je, s obzirom na primjedbe na vrstu vakcine, Srbija spremna da donira bilo koju vrstu, samo da se BiH izjasni koju želi.

- Ovu vrstu vakcine najčešće ćemo dobijati kroz programe. Na vlastima u BiH je da odluče idu li s vakcinacijom ljekara u crvenoj Covid- zoni ili će ih upotrijebi na drugi način. Sretan sam ako ćemo time spasiti 5, 10, 20 života. To je važna i velika stvar. Došao sam da poručim, ovo su vakcine za Federaciju, jer vidim da neki imaju primjedbe. Koju god vakcinu hoćete, tražite, mi ćemo vam dostaviti. Sada smo naručili i Moderninu, imat ćemo pet vrsta vakcina. Koju god građani BiH budu željeli mi ćemo vam dostaviti - rekao je Vučić.

Poseban naglasak Vučić je stavio na prijedlog da se organizuje veliki samita Srbije i BiH u Beogradu u kojem bi učestvovali svi administrativni nivoi vlasti, ali i svi privrednici i biznismeni iz dvije države

- I sve to u duhu povjerenja, saradnje i otvorenosti. U 2019. godini imali smo 1,5 milijardi trgovinske razmjene, u 2020. godini bit će niža 10 posto zbog koronavirusa, ali će ove godine preći preko dvije milijarde - kazao je Vučić.

Istakao je kako njegova posjeta nije samo pitanje vakcina, već povjerenja jednih u druge, "da ne živimo tako da opanjkavamo i olajavamo jedni druge pred evropskim i svjetskim zvaničnicima, da iza vrata ne govorimo jedni o drugima sve najgore, a najpotrebniji smo jedni drugima jer živimo jedni pored drugih i jedni s drugima i nikoga bližeg nemamo".

- Zato što danas kada smo očekivali pomoć od mnogo moćnijih zemalja, oslanjamo se jedni na druge jer mi u Srbiji ne možemo biti sretni ako ljudi u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli, Bijeljini nisu sretni - rekao je Vučić.

Istakao je kako je važno "da sarađujemo te da pokušamo govoriti više jednim glasom, jer smo snažniji i jači ako imamo jedan glas prema Briselu i svijetu".

Istakao je kako zajedno Srbija i BiH mogu imati najveću stopu rasta u Evropi te da zajedno mogu ići brže naprijed kako bi stigli razvijene zemlja, ako budu vjerovali i stvarali povjerenje jedni prema drugima, te da će to biti politika Srbije.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izrazio je zahvalnost Vučiću i državi Srbiji na donaciji vakcina, dodajući da je svjestan kako će ova donacija u javnosti izazvati različite komentare. 

- Ako samo jedna od ovih pet ili deset hiljada vakcina spasi jedan život u Bosni i Hercegovini, onda sve ovo vrijedi. Hvala, na ovoj vrsti pomoći, pogotovo u okolnostima u kojima se nalazimo kao država, sa nedefiniranim odnosima prema programu COVAX i nabavkom vakcina – potcrtao je on.

Najavio je i kako će članovi Predsjedništva BiH nakon ovog sastanka imati priliku i da razgovaraju sa predsjednikom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o problemu nabavke vakcina koje je BiH ranije uplatila. 

Komšić je rekao kako su na sastanku s Vučićem razgovarali i o saradnji BiH i Srbije i najavio samit koji bi, prije svega, bio ekonomski i trebao bi biti održan krajem proljeća ili početkom ljeta. 

- Dotakli smo se pitanja i oko kojih se slažemo i ima stvari na koje različito gledamo. Bilo je iskreno i korisno, i nadamo se da će ovaj susret značiti novi pomak u odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije – zaključio je Komšić.

- Solidarnost je pravi put u saradnji i gradnji dobrosusjedskih odnosa - poručio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Podsjetio je da kada su zakazali globalni mehanizmi, Vučić je poslao svoju ponudu i Predsjedništvo ju je prihvatilo.

- Vakcine su donirane BiH, a mi ćemo putem Vijeća ministara rasporediti ih prema entitetu FBiH. U fokusu današnjih razgovora bilo je pitanje bilateralne saradnje. Solidarnost, međusobno poštivanje, uvažavanje, vladavina prava, rješavanje otvorenih pitanja razgovorom i dogovorom, primjena međunarodnog prava, principi su na kojima BiH želi graditi svoje odnose i sa Srbijom i Hrvatskom i Crnom Gorom. Bh. solidarnost je mnogo puta do sada iskazana. Podsjetio bih na odlazak ljekara i medicinskih ekipa u Novi Pazar, kada je pandemija bila na vrhuncu. BiH želi dobre i prijateljske odnose sa državama sa kojima graniči. Zbog toga sam danas podržao organiziranje ekonomskog foruma koji bi se održao u Beogradu.

Dosta je tenzija, dosta jalovih rasprava. BiH je cjelovita država i gradit ćemo je u interesu svih njenih ljudi, naroda i građana. Poštovat ćemo državu BiH, njeno unutrašnje ustrojstvo, poštovat ćemo svoje komšije i susjede najmanje onoliko koliko oni poštuju BiH – poručio je Džaferović.  

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković ranije jutros je pojasnila kako će vakcina biti u upotrebi tek kad je odobri Agencija za lijekove BiH, što je bio njen uvjet na jutrošnjoj sjednici. 

- Radi se o vakcini Covishield koja se po licenci AstraZenece proizvodi u Indiji. Koliko ja znam, ova indijska vakcina nema dozvolu za upotrebu u Evropi, za razliku od vakcine AstraZeneca koja je proizvedena u EU - kazala nam je Turković.

 

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh