open-navfaktor-logo
search
Je li moguće
Kompanija u Švicarskoj prevodi dječiji plač i otkriva autizam kod novorođenih beba
Kompanija sa sjedištem u Švicarskoj tvrdi da može prevesti šta bebe govore dok plaču, kao i da ti prijevodi mogu otkriti autizam.
11.09.2021. u 18:30
get url
text

Nakon što je 2016. rodila prvo dijete, naučnica Ana Laguna namjeravala je prevesti plač svog novorođenčeta. Nakon što je pronašla nekoliko resursa koji bi joj mogli pomoći u tumačenju jecaja, odlučila ih je snimiti i potražiti uzorke.

Shvativši da je pronašla rupu na tržištu roditeljstva, ova 33-godišnjakinja svoj projekt je pretvorila u kompaniju Zoundream, piše businessinsider.com.

U kompaniji imaju snimljene hiljade sati dječijeg plača koji je analiziran pomoću sistema za mjerenje buke.

Nakon što su proučili dječiji plač, Laguna i njen tim stvorili su sistem za kvalifikaciju dječijeg plača, podijeljen na: glad, bol, grčeve i želju za naklonošću.

Nevjerovatno, ali unatoč velikoj raznolikosti jezika koji se govore diljem svijeta, sve novorođene bebe dijele jedan univerzalni jezik, a Laguna je otkrila da, primjera radi, njemačke bebe mogu zvučati nešto drugačije od američkih, ali izražavaju iste osjećaje.

Zoundream je prikupio nešto manje od milion dolara za svoj razvoj. Pozitivne povratne informacije potaknule su Lagunu da proširi poslovanje kompanije, ne samo na prevođenje plača, nego i na ranu dijagnozu autizma.

- Plač djeteta autističnog spektra vrlo je karakterističan i promukao. To se jasno vidi na spektrogramu. Autizam se može otkriti u dobi od dvije do četiri godine. Zamislite poboljšanje ishoda kada bi se mogao utvrditi već sa šest mjeseci – ističe Laguna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.