Evropa je shvatila da nije pametno zaštitne maske, koje su za sada jedina zaštita od ovog virusa, uvoziti iz zemlje iz koje je potekao virus, posebno ako se uzme u obzir da je trgovina s Kinom od izbijanja epidemije gotovo u potpunosti obustavljena.

Zbog toga pojedine vlade država daju otvorenu podršku svojim proizvođačima zaštitnih maski, te je stoga i američka vlada odlučila da će prednost u nabavi maski dati svojim kompanijama. Bosna i Hercegovina, kao globalno zanemariva ekonomija, ovisi isključivo o uvozu, pa tako i sve zaštitne maske uvozi iz raznih zemalja.

No, to se sada promijenilo. Kompanija Arox proizvodnja iz Ljubuškog počela je proizvoditi zaštitne maske. U vrlo kratkom roku, otkad se opasnost od novog virusa prebacila iz Azije u Evropu i zahvatila blisku Italiju, a u zadnjih nekoliko dana su prvi oboljeli registrirani i u Hrvatskoj i BiH, ova kopmpanija je kreirala i usvojila proizvodnju zaštitnih maski prema svim važećim standardima.

Uvijek i svugdje postoje poduzetnici koji brzo reagiraju na globalna kretanja, a sada smo barem malo sigurniji da nas globalni prekid trgovine, jača epidemija virusa i povećana potražnja za zaštitnim maskama neće isprazniti trgovine i ostaviti nas bez zaštite.

Za razliku od uobičajenih zaštitnih maski, ova maska znakovitog imena Korona se može višekratno koristiti, piše Ljubuški portal.